Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 01. 2019. 11:36   >>  11:06

MARKOVIĆ NAJAVIO

Ove godine još intenzivnije ka EU

Premijer Duško Marković ocijenio je da je 2018. bila godina zahtjevnog i naprednog rada Vlade i kontinuiranog napretka Crne Gore, posebno na ekonomskom planu, ali i u napretku u evropskoj integraciji.

On je, na sastanku ambasadora država članica EU i šefa Delegacije EU u Podgorici, najavio da će prioriteti Vlade u ovoj godini biti nastavak realizacije obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom i sveobuhvatna akcija protiv neformalne ekonomije.

"Pored zahtjevnog i napornog rada, tome doprinose i sve vidljiviji efekti napretka ka Evropskoj uniji i članstvo u NATO-u, koji donose kvalitet stabilnosti što stvara prostor da se nesmetano posvetimo onome što nam je kao društvu potrebno za održivi razvoj. U godini za nama, svakako je značajno dostignuće Vlade njena ekonomska politika koja je nastavila da donosi odlične rezultate po svim najvažnijim parametrima", rekao je Marković.

Podsjetio je, na kako je kazao, impresivan rast ekonomije u 2018. godini.

"Po kvartalima iznosi od 4,5% u Prvom, 4,9 u Drugom, a u Trećem je iznosio 5%. Porastao je i bruto dohodak po glavi stanovnika, Nezaposlenih je u prošloj godini bilo za gotovo 10.000 manje nego u 2017. godini. Stopa nezaposlenosti je sa 22,1 odsto, koliko je iznosila na kraju 2017. godine, smanjena preko 4 odsto. Smanjenju nezaposlenosti je doprinijelo povećanje ukupne ekonomske aktivnosti, snažan ekonomsko rast, koji je uticao na otvaranje novih radnih mjesta, odnosno povećanja broja zaposlenih za blizu 7.000 na kraju 2018. u odnosu na isti period 2017. ili blizu 12.000 u odnosu na kraj 2016. godine", rekao je Marković.

On je naglasio da je naplata prihoda u prošloj godini bila veća za gotovo 180 miliona eura, da je deficit budžeta u 2018. smanjen na 3,5 odsto, te da je prema podacima Centralne banke Crne Gore ukupni priliv stranih direktnih investicija za dvanaest mjeseci 2017. godine iznosio 659 miliona eura, a u prvih 11 mjeseci prošle godine 747 miliona eura.

Obraćajući se ambasadorima država Evropske unije premijer je na političkom planu u prošloj godini izdvojio kao važnu činjenicu prekid bojkota parlamenta i početak dijaloga u okviru parlamentarne radne grupe o izbornom zakonodavstvu.

"Ponoviću još jednom: dijalog se može voditi samo u institucijama, gdje se jedino zastupaju interesi građana i jača demokratija", rekao je predsjednik Marković.

U ovoj godini, rekao je premijer, prioriteti Vlade su jasni: prvenstveno nastavak obaveza iz evropske agende još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom.

Naš cilj je da otvorimo jedino preostalo poglavlje, Poglavlje 8 – Konkurencija, ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i da postignemo internu spremnost za zatvaranje poglavljâ. Već u šest pregovaračkih poglavlja smo ostvarili napredak u ispunjavanju obaveza iz završnih mjerila.

"Naš cilj je i još intenzivniji rast ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta. Realizacijom kapitalnih investicija, uz strana ulaganja, daljim razvojem malih i srednjih preduzeća i unapređenjem poslovnog ambijenta. Da bismo ostvarili ovaj cilj Vlada će u ovoj godini pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv neformalne ekonomije normativnim intervencijama ali i snažnim i odlučnim akcijama poreskih organa i organa za sprovođenje zakona. Svakako, bićemo i dalje aktivni u regionu u podršci susjedima i prenošenju naših iskustava iz integracionih procesa. Svojim postupcima nastavićemo da opravdavamo poziciju koju imamo u procesu pristupanja Uniji, u okviru regiona i kao članica NATO-a", rekao je Marković.

Marković se zahvalio ambasadorima na angažmanu i doprinosu razvoju Crne Gore i čestitao Rumuniji preuzimanje predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

"Znamo da će Rumunija tokom predsjedavanja imati teške zadatke pred sobom, pitanja višegodišnjeg budžeta EU, Brexita, migracija... zato cijenimo što je među prioritetima i pitanje proširenja. Uvjereni smo da će se uspješno suočiti sa ovim izazovima. Želim da zahvalim i Austriji, tokom čijeg predsjedavanja smo otvorili veoma važno Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Saradnja sa Trojkom, koju pored Rumunije čine Finska i Hrvatska, za nas predstavlja dodatnu priliku u narednom periodu, jer sve tri zemlje su naši prijatelji i partneri koji razumiju Zapadni Balkan i Crnu Goru, kao i značaj politike proširenja", rekao je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније