Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

21. 01. 2019. 13:22 >> 12:53

DRI

Donijeti regulativu o poslovanju političkih subjekata

Državna revizorska institucija (DRI) je preporučila da Ministarstvo finansija inicira donošenje ili donese regulativu kojom će se urediti poslovanje političkih subjekata, u cilju unapređenja njihovog rada i efikasnije kontrole poslovanja.

DRI je objavila Zbirni izvještaj o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2017. godinu.

Na bazi utvrđenog činjeničnog stanja i objavljenih pojedinačnih konačnih izvještaja o reviziji, Senat DRI usvojio je Zbirni izvještaj o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja revidiranih 24 politička subjekta za 2017. godinu.

U cilju otklanjanja revizijom utvrđenih nepravilnosti, unapređenja zakonodavnog okvira koji reguliše poslovanje političkih subjekata i poboljšanja kvaliteta izvještavanja subjekata revizije, date su i odgovarajuće preporuke.

Preporučuje se da subjekti revizije realnije planiraju prihode i rashode, a u slučaju njihovih ostvarivanja u većem ili manjem iznosu od planiranih, DRI navodi da treba izvršiti korekciju Finansijskog plana.

“Da subjekti revizije finansiranje troškova izborne kampanje vrše u skladu sa odredbama člana 2 stav 2 i člana 17 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da priloge od fizičkih lica prikupljaju u skladu sa odredbama člana 12 stav 4 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kaže se u preporukama.

Ocjenjuje se da da subjekti revizije treba sve troškove izborne kampanje plaćaju sa računa koji je otvoren za te namjene, a da sredstva za finansiranje izbornih kampanja iz privatnih izvora prikupljaju shodno članu 17 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Preporučuje se da subjekti revizije ugovore o zakupu poslovnih prostora zaključuju u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima i da sve troškove pravdaju adekvatnom i potpunom dokumentacijom shodno Zakonu o računovodstvu.

„Da subjekti revizije zaključuju ugovore o radu sa izvršiocima koji obavljaju poslove koji su utvrđeni aktom o sistematizaciji i poslove koji po prirodi i opisu imaju obilježje posla za koji se zasniva radni odnos i da prilikom angažovanja izvršilaca po ugovoru o djelu obezbijede podatke o radno-pravnom statusu svih angažovanih lica u cilju pravilnog obračuna poreskih obaveza“, kaže se u preporukama.

Navodi se da subjekti revizije prilikom isplate naknada fizičkim licima obračunaju i isplate poreske obaveze kako je to utvrđeno Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica.

"Da subjekt revizije uskladi pravni status sa važećom zakonskom regulativom i shodno tome organizuje finansijsko poslovanje i da poslovanje vrši u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja", kaže se u preporukama.

DRI je Skupštini Crne Gore 16. novermbra prošle godine dostavila inicijativu da izmjenu i dopunu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније