Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

22. 01. 2019. 18:42   >>  18:14

NUHODŽIĆ, BOŽINOVIĆ I LEŠAJ

"Evropska bezbjednost je zajednički zadatak"

Crna Gora, Hrvatska i Albanija dobro sarađuju kada je riječ ilegalnim migracijama i kontroli granica, ali ima prostora za unapređenje saradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala i posebno za implementaciju sporazuma sa Evropskom obalskom i graničnom stražom (Frontex).

 

To su danas u Zagrebu zaključili ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, Davor Božinović i Sander Lešaj.

 Nuhodžić je naglasio važnost operativne razmjene informacija na planu suzbijanja ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala.

To je ilustrovao činjenicom da je proteklih godina, u saradnji sa Tužilaštvom, krivičnim prijavama procesuirano više od 70 lica, članova krijumčarskih mreža koji su djelovali na teritoriji Crne Gore.

„Naše uvjerenje i naš moto je: Bezbjednost i izazovi na teritoriji Evrope su nedjeljivi i zajednički“, saopštio je Nuhodžić.

On je zaključio da se izazovi migracija koji imaju globalnu dimenziju jedino mogu rješavati sinergijski, ako se sarađuje operativno i strateški.

„I dalje ćemo jačati kapacitete graničnih policija, modernizovati tehničko opremanje granica, raditi na povećanju prihvatnih kapaciteta, dosljedno sprovoditi sporazume o readmisiji te usvajati šengenske standarde, kada je u pitanju bezbjednost i nadzor granica“, dodao je Nuhodžić.

On je kazao da je Hrvatska daleko odmakla na šengenskom putu, da u tome može pomoći Crnoj Gori, koja je, iako mala zemlja, po pitanju ilegalnih migracija spremna da pruži sve raspoložive resurse u saradnji sa zemljama regiona i zemljama Evropske unije.

 Domaćin sastanka, ministar Davor Božinović, rekao je da Hrvatska insistira unutar Evropske unije (EU) na uključenosti država našeg regiona u teme koje se tiču bezbjednosnih izazova.

„Mi smo iz svih, hrvatskih i regionalnih interesa insistirali na tome da države Jugoistočne Europe, a to su i države kandidati za članstvo u EU, nikako ne budu zapostavljene u dijalozima koji se vode na tom nivou, zbog toga što je to u zajedničkom interesu, ne samo u interesu zemalja ovog dijela Evrope, već Evrope kao cjeline“, rekao je on.

Ukazao je i na značaj realizacije implementacije statusnih sporazuma s Evropskom obalskom i graničnom stražom (Frontex).

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU koji su na raspolaganju Crnoj Gori i Albaniji, kao i o razvoju zajedničkih, s Hrvatskom, prijedloga vezanih za jačanje graničnih kapaciteta i granične policije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније