Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

23. 01. 2019. 17:12 >> 16:48
2

DEMOKRATE SAOPŠTILE

Ambijent nikad gori za iznošenje kritičke riječi

Dan novinara Crne Gore naše društvo dočekuje u ambijentu nikada nepovoljnijem po slobodno iznošenje javne, kritičke, a pogotovo novinarske riječi, saopštile su Demokrate.

"Nerazriješena ubistva novinara kao i napadi na njih ne ulivaju mnogo nade da će se situacija po novinare i medije u Crnoj Gori u skorije vrijeme popraviti, pošto nadležni ne pokazuju ni promil namjere da nešto u tom dijelu mijenjaju. To smatramo nedopustivim jer je država koja ima ambiciju da se jednog dana pridruži društvu razvijenih demokratskih država dužna da svojim novinarima omogući uslove za bezbjedno bavljenje novinarstvom", naglasila je portparolka Demokratske Crne Gore Anđela Peković.

Kako je kazala, doprinos u ostvarivanju boljeg ambijenta za poslenike javne riječi mogu dati i sami novinari na način što će pružiti otpor pokušajima da se njihovo zanimanje instrumentalizuje za potrebe bilo koje adrese političke ili kriminalne moći.

"Odupiranje takvim, formalnim i neformalnim centrima, istovremeno mora biti praćeno i odupiranjem strahu koji se neminovno mora javiti u okolnostima u kojima, kako prije neki dan reče premijer Marković, niko nije zaštićen. Po nerješavanju slučajeva u vezi sa napadima na novinare, može se zaključiti da su, što se tiče nezaštićenosti u Crnoj Gori - najgore prošli novinari", istakla je Peković.

 Ona je kazala da se vidi da ambijent u kome novinari rade po načinu na koji izvještava Javni servis o aferi "Koverta" i protestima građana u Baru protiv sječe čempresa.

"Ne bismo rekli da se ovdje radi o nedostatku hrabrosti kod novinara jer bavljenje, uistinu, novinarskim poslom, postojanje hrabrosti neminovno mora podrazumijevati. Ako se novinarstvu oduzmu hrabrost i sloboda da o bilo kojoj temi bez straha izvještava na profesionalan i objektivan način, onda se za rezultat dobija tkz. `Barbara`-novinarstvo, čije je simptome lako moguće uočiti u načinu izvještavanja Javnog servisa, ali i drugih medija u službi pozicija moći", saopštila je Peković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније