Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 08. 2013. 12:55 >> 12:55

DEMOKRATSKI FRONT

Očekuju da će vlast prihvatiti njihov predlog

U Demokratskom frontu očekuju da će predstavnici vladajućih partija prihvatiti njihov predlog za elektronsku identifikaciju glasača na biračkom mjestu.

Poslanik Fronta, Milutin Đukanović, podsjetio da je taj savez ranije podnio amandman na Izborni zakon, kojim se traži uvođenje elektronske identifikacije birača na biračkim mjestima, putem lične karte i otisaka prstiju.

On je kazao da očekuje da će vladajuće stranke prihvatiti predlog Fronta da se promijeni model identifikacije birača.

“Očekujem da će kolege iz vlasti prihvatiti naše predloge, i u njihovim stavovima nijesam prepoznao tvrdo odbijanje”, rekao je Đukanović agenciji MINA.

On je saopštio da je zajedno sa kolegom iz Fronta, Goranom Danilovićem, u utorak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), gdje su razgovarali u primjenljivosti njihovog predloga.

“Posjetili smo MUP i za tehničku realizaciju identifikacije putem lične karte na biračkom mjestu neće biti problem, ali zakonski problem predstavlja upoređivanje otisaka prstiju i to će se i dalje razmatrati”, precizirao je Đukanović.

Upitan da li bi, ukoliko se usvoji predlog Fronta za identifikacijom birača da li bi on bio primjenljiv na predstojećim lokalnim izborima,
Đukanović je kazao da bi taj model bio moguć u tom terminu kao eksperimentalni.

“Dobro bi bilo kada bi uspjeli da na lokalnim izborima testiramo taj novi sistem, ali još je rano o tome govoriti”, rekao je on.

Đukanović je kazao da su predstavnici Fronta u MUP-u vidjeli tehničke sposobnosti tog resora, ocjenjujući da će se desiti napredak u identifikaciji glasača na biralištima.

On je saopštio da bi za primjenu novog modela Fronta bilo potrebno od 300 do 350 EUR po biračkom mjestu, kojih ima više od hiljadu.

“Osim toga MUP treba da kupi novi Softver /Software/ koji bi se koristio za upoređivanje podataka, odnosno za provjeru da u bazi ličnih karata nema duplih otisaka prstiju. To ne bi poboljšalo samo izborni proces već i bazu podataka MUP-a”, kazao je Đukanović, precizirajući da takav kompjuterski program košta oko 600 hiljada EUR.

On je naveo da u MUP-u nemaju mogućnost da provjere da li u bazi podataka postoje dupli otisci prstiju birača.

“U MUP-u nemaju mogućnost, čak i prilikom vađenja dokumenata, da li neki otisak prsta već postoji u bazi podataka”, rekao je Đukanović.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније