Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B

29. 01. 2019. 17:53 >> 17:45
3

ĐUKANOVIĆ - BRAMERC

Region će napredovati kad zaključimo stranice iz prošlosti

Crna Gora apsolutno je spremna na saradnju radi postizanja zajedničkih ciljeva, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, tokom sastanka sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Seržom Bramercom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo posvećenošću Međunarodnog rezidualnog mehanizma i glavnog tužioca Bramerca regionu i Crnoj Gori uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena, što potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između kancelarije Mehanizma i našeg Vrhovnog državnog tužilaštva.

Uspjehu zajedničke misije, kako je kazao Đukanović, doprinijeće dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom.

“Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim licima“, istakao je predsjednik Crne Gore.

On je naveo da je napredak regiona izvjestan jedino ako na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključimo stranice iz prošlosti.

„Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uslove za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku evropsku platform”, dodao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za našu budućnost.

Glavni tužilac Serž Bramerc, priliku za susret sa predsjednikom Đukanovićem ocijenio je izrazom posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj saradnji.

Bramerc je istovremeno iskazao zabrinutost padom kvaliteta saradnje u regionu, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i najkooperativnija, o čemu je informisao i međunarodne partnere.

“Dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i Mehanizma pozitivno je prihvaćena od strane glavnih međunarodnih partnera, a zajednički rad će se povoljno odraziti na pregovaračko poglavlje 23. Dobra komunikacija sa našim državnim tužilaštvom, intenzivirana je u protekle dvije godine”, istakao je Bramerc.

On je kazao da će, danas potpisani Memorandum, podići saradnju u tehničkom i operativnom dijelu na kvalitativno viši nivo i poboljšati rezultate.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i na globalnom planu.

“Ukazano je na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktuelnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila evropska budućnost regiona”, saopšteno je kabineta predsjednika Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније