Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 08. 2013. 08:42 >> 08:42

POZITIVNA TRAŽI

Jasavić: Oduzimati mandat preletačima

Funkcioner Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da će ta partija insistirati da se kroz dalji proces reformi izbornog zakonodavstva uvede sistem otvorenih lista. Tražiće i da odbornicima i poslanicima mandati prestanu danom prestanka članstva u partiji sa čije su liste izabrani.

 

Navodeći da je to neophodan mehanizam u borbi protiv političke korupcije, Jasavić je za „Dan“ kazala da su u Pozitivnoj svjesni ustavnog ograničenja po kojem mandati ne pripadaju partijama već poslanicima, odnosno odbornicima.

Cilj im je, kako je rekla, da se to pitanje otvori u predstojećem periodu kroz izmjene izbornog zakonodavstva.

„Princip ustavnosti i zakonitosti podrazumijeva usklađenost zakona sa Ustavom. Zakon o izboru odbornika i poslanika formalno je u skladu sa Ustavom, ali ne i suštinski. To znači da mandati pripadaju odbornicima, odnosno poslanicima, ali oni nemaju mogućnost da izmjere svoju ’težinu’ kroz otvorene ili kombinovane izborne liste“, ukazala je Jasavić.

Istakla je i kako važeći izborni sistem ne prepoznaje glasanje za pojedinca, već da se građani opredjeljuju za partije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније