Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 02. 2019. 11:15   >>  10:53 19

DARMANOVIĆ VJERUJE

Evropska unija stvarna meta Rusije

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ocijenio je da se Rusija bori za uticaj u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, a da je Evropska unija (EU) jedna od stvarnih meta njene spoljne politike.

Darmanović je u intervjuu za Glas Amerike izrazio nadu da će Crna Gora otvoriti posljednje poglavlje u pregovorima sa EU za vrijeme rumunskog predsjedavanja, a da predstojeći evropski izbori neće uticati na politiku proširenja.

On smatra da je ruski uticaj veoma aktivan u regionu Balkana, nažalost na onoj strani politike koja ne favorizuje atlantske i evropske integracije.

"To je bilo jasno u našem slučaju prije dvije godine. Rusija se ne deklariše otvoreno protiv evropskih integracija u regionu, ali ja mislim da je Evropska unija jedna od stvarnih meta ruske spoljne politike, jer je to jedna geopolitička borba u kojoj ne znači da zemlje ne sarađuju, ekonomski pogotovo. Ali mislim da se iz mnogih opažanja može nešto tako zaključiti", rekao je Darmanović.

EU da bude aktivnija

On navodi da se Rusija ne protivi aktivno evropskim integracijama naših zemalja, ali da se bori za uticaj u svakoj od njih na razne načine - ekonomski, hibridnim ratom.

"To je ono zbog čega ja često govorim da je Evropska unija mora da bude aktivna ako hoće da Zapadni Balkan postane dio Evrope. Naravno, odgovornost je prvenstveno na nama. Mi smo ti koji treba da uskladimo svoja društva sa pravnim sistemom Evropske unije. Ali, proširenje nije samo tehnička operacija, već i geopolitička bitka, takmičenje. Da bi smo postali dio zapadnog svijeta i vrijednosti, to je dvosmjerni proces. Ne možemo sami, mora i Evropska unija da bude aktivna. Ona to radi, da li dovoljno energično uvijek, to je pitanje", kazao je Darmanović.

Govoreći o evropskim integracijama naše zemlje, šef crnogorske diplomatije podsjeća da je Crna Gora otvorila 32 od 33 poglavlja i da je ostalo samo još jedno, dosta zahtjevno - o konkurenciji.

"Nadamo se da bi se ono moglo otvoriti sada pod rumunskim predsjedavanjem. Ali, slijede evropski izbori, tako da će dosta od toga zavisiti. Na drugoj strani, čak i ako to poglavlje ne bude otvoreno sada, nama je bitno da počenmo da zatvaramo poglavlja. Tri smo zatvorili. Nadamo da evropski izbori neće donijeti rezultat koji bi bio nepovoljan za politiku proširenja. Ja lično ne vjerujem da će desne populističke partije uspjeti da utiču na sastav Komisije, pa i na politiku proširenja. One možda mogu povećati svoj broj mjesta u parlamentu, ali ne vjerujem da će uticati na mejnstrim. I vjerujem da će se politika proširenja nastaviti. Naravno, kao što sam rekao jedan dio odgovornosti, veći je na nama, a drugi na našim partnerima u Briselu", kazao je Darmanović.

Kosovo i BiH nasljeđe koje se mora riješiti

Komentarišući to što je Sjeverna Makedonija potpisala protokol o pristupanju NATO-u, Darmanović navodi da je u pitanju "izuzetna vijest za region".

"Jedna od ohrabrujućih vijesti i stabilizatora regiona. Da se tako jedan politički problem riješio na miran i konstruktivan način, u čemu su obje vlade i makedonska i grčka pokazale hrabrost i viziju. Makedonija je time sebi otvorila put direktno u NATO i perspektivu prema Evropskoj uniji što dodatno stabilizuje region i mi smo ih u tom procesu podržavali koliko smo mogli. I osjećamo zadovoljstvo kao zemlja iz tog regiona. Što se tiče crnogorske ratifikacije, ja se nadam da ćemo biti među prvima jer smo veoma zadovoljni tim razvojem događaja", kazao je Darmanović.

Govoreći o rješenju odnosa Srbije i Kosova, Darmanović je rekao da su iz vremena bivše Jugoslavije ostala dva velika nasljeđa koja bi trebalo riješiti.

"Jedno su odnosi Srbije i Kosova, a drugo je stabilizacija Bosne i Hercegovine kao zemlje koja bi krenula istim putem kao i ostali – evropskim i ako hoće atlantskim integracijama. I jedno i drugo su veoma zahtjevna pitanja. Mi kao zemlja podržavamo sve što doprinosi miru u regionu. Podržavali smo svaki dijalog Srbije I Kosova. I ovaj sadašnji koji je u izvjesnom zastoju. Mi smo imali svoje rezerve prema principu rešavanja problema koji je bio zasnovan na razmjeni teritorija, mada ukoliko se dvije zemlje slože, mi samo možemo to da pozdravimo. Ali, znajući zapadni Balkan, imali smo izvjesne zadrške oko toga. Što se tiče Bosne i Hercegovine, podržavamo ih u svim fazama stabilizacije i evropskog puta. Sada mislim da tu treba biti strpljiv i uporan. Na kraju, bez obzira na zastoje, i u Beogradu i u Prištini postoje političari koji su pokazali da mogu da razgovaraju. Drugog puta i nema. Nama odgovara svaki mirni rasplet i stabilizacija, mi smo tu da podržimo koliko možemo, u skladu sa sopstvenim interesima naravno", poručio je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније