Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

07. 02. 2019. 13:00 >> 12:38
1

IZVJEŠTAJ SE

U zatvorima i dalje postoje tvrdnje o zlostavljanju

U Crnoj Gori je, uprkos određenom poboljšanju u postupanju prema osobama koje je policija zadržala, zlostavljanje i dalje široko rasprostranjeno, navodi se u novom izvještaju Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

"Zlostavljanje se mora rješavati strožijim zapošljavanjem, boljom obukom i poboljšanim nadzorom”, ocjenjuje se u Izvještaju koji je danas objavljen.

Navodi se da i u zatvorima i dalje postoje tvrdnje o zlostavljanju, da se nastavlja praksa zatvaranja pritvorenika u ćelije u trajanju od 23 sata dnevno i da se to mora zaustaviti.

U Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, uprkos pozitivnoj atmosferi, zabilježena je prenatrpanost i dugotrajno propisivanje benzodiazepina pacijentima.

CPT, koji je u Crnoj Gori boravio od 9. do 16. oktobra 2017. godine, primio je značajan broj navoda o fizičkom zlostavljanju osoba u vrijeme privođenja ili tokom policijskih razgovora.

CPT zaključuje da osobe lišene slobode u Crnoj Gori još imaju značajan rizik od zlostavljanja od strane policije i da menadžment policije mora riješiti taj fenomen strožim kriterijima konkurentnog zapošljavanja, boljim aktivnostima obuke i poboljšanim nadzorom.

Što se tiče djelotvornosti istraga navoda o zlostavljanju, u Izvještaju je navodi da postoji potreba za boljom nezavisnošću Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a da tužioci treba da sprovode detaljnije istrage u takvim slučajevima.

U Izvještaju se, kada je riječ o istragama slučajeva navodnog policijskog zlostavljanja nakon protesta u oktobru 2015. godine, ukazuje na propust vlasti da sprovedu prethodne preporuke CPT-a (kao što je zahtjev za pripadnike policijskih interventnih skupina da nose jasno vidljiv identifikacijski broj).

To je, kako se navodi, rezultiralo da pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) nijesu procesuirani uprkos nanošenju teških povreda određenom broju osoba.

CPT je kritičan prema nedostatku pristupa advokata uhapšenim osobama i materijalnim uslovima u policijskim ćelijama koji su, kako su ocjenili, neprikladni za zadržavanje osoba do 72 sata.

“Ta pitanja vlasti trebaju hitno riješiti”, upozoravaju iz CPT-a.

Što se tiče zatvora, napori uloženi u reformu kazneno-popravnog sistema od 2013. pozitivno su zabilježeni.

Izvještaj se odnosi na značajan broj navoda o fizičkom zlostavljanju i dugotrajnom fiksiranju zatvorenika nekoliko dana s metalnim rukavima i lisicama na rukama i lancima na krevetu.

“Crnogorske vlasti moraju da zaustave ovu praksu”, poručuje se u Izvještaju.

Situacija u Zavodu za osobe s posebnim potrebama u Komanskom mostu i Centru za maloljetnike u Ljuboviću bila je pozitivna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније