Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 08. 2013. 08:05 >> 08:48
3

SLUŽBA

Kopaj radio za tajnu policiju

Doskorašnji šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori, slovački diplomata Lubomir Kopaj, bio je saradnik čehoslovačke tajne službe ŠTB koja je u toj zemlji bila aktivna u doba komunizma.

 

Kopajevo ime, pišu „Vijesti“, navedeno je u registru agenata i saradnika čehoslovačke ŠTB koje je objavio Institut za nacionalno pamćenje u Slovačkoj.

U registru koji je objavljen na njihovom sajtu navodi se da je on od 1976., sa nepunih 21 godinu, postao kandidat za tajnog saradnika, a potom i agent sa kodnim imenom "staša". Kopaj je podnio ostavku na mjesto šefa Misije OEBS-a u Podgorici u junu ove godine.

ŠTB se u bivšoj Cehoslovačkoj bavila obavještajnim i kontra-obavještajnim poslovima. Od osnivanja, 30. juna 1945. bila je pod kontrolom Komunističke partije Čehoslovačke.

Pisani izvori pokazuju da su komunisti ŠTB koristili kao instrument sile i represije, kao i da je ova agencija špijunirala i zastrašivala političke protivnike partije i kovala lažne krivične dokaze protiv njih.

Njene uobičajene radnje uldjučivale su prisluškivanje telefona, nadzor stambenih objekata, čitanje pošte, pretrese, nadzor, hapšenja...Nakon što je SSSR okupirao Čeholovačku 1968. godine, ova služba je bila pod dominantnim uticajem Moskve.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније