Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

11. 02. 2019. 19:09 >> 20:35
5

NJEMAČKI MINISTAR

"Crnoj Gori mjesto u EU"

Njemačka će nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU, saopštio je njemački šef diplomatije Hajk Mas, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem, dodajući da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji.

"Crna Gora je zahvalna SR Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških spoljnopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU", istakao je ministar Darmanović, te ponovio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna.

U razgovoru sa ministrom Masom kazao je i da je za Crnu Goru posebno značajna njemačka politička i ekspertska podrška u ključnim oblastima - vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija, te jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora. Takođe, ukazao je na mogućnost snažnijeg ekonomskog povezivanja, istakavši da je "Crna Gora veoma otvorena za veće prisustvo njemačkog kapitala na našem tržištu i punu valorizaciju potencijala za ekonomsku saradnju dvije države."

Ministar Mas je kazao da će Njemačka nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU. "Vaše mjesto je u Evropskoj uniji i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran", ocijenio je šef njemačke diplomatije. Istakao je da Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu zemalja regiona te da je, u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno da vrata Unije budu otvorena. "Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu, podrška Njemačke ja jasna i vrlo snažna", zaključio je Mas.

Sagovornici su pozdravili sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i SR Njemačke i ukazali na važnost političkog dijaloga na visokom nivou.

Ministar Darmanović je danas u Berlinu, razgovarao i sa vanjskopolitičkim savjetnikom savezne kancelarke Janom Hekerom. Darmanović je izrazio uvjerenje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, te naglasio da uspjeh politike proširenja predstavlja osnov dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona. Takođe, obostrano je ukazano na značaj procesa evropske integracije za dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније