Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

15. 02. 2019. 16:50   >>  20:41 9

ĐUKANOVIĆ U MINHENU

"CG posvećena vladavini prava i ekonomiji"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, učešće na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, danas je počeo nizom bilateralnih susreta. Đukanović je imao odvojene razgovore sa državnim ministrom za Evropu u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Alanom Dankanom, poslanikom njemačkog parlamenta i koordinatorom za transatlantsku saradnju Savezne vlade Peterom Bajerom, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Crnogorski Parlament ce već u martu ratifikovati Protokol, uz Sjevernoatlantski ugovor, o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO i tako će Crna Gora među prvim članicama NATO-a dati snažan vjetar u leđa toj zemlji, saopštio je predsjednik Milo Đukanović premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu, na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. Zaev kaže da ta država nema boljeg prijatelja od Crne Gore. Raduje ga što će Crna Gora podijeliti svoje iskustvo sa njima, kako na putu ka NATO-u, tako i ka EU. 

Sjeverna Makedoja nema boljeg i pouzdanijeg prijatelja od Crne Gore, kaže predsjednik Vlade te države Zoran Zaev. To je Zaev saopštio i predsjedniku Milu Đukanoviću, tokom susreta u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije. Raduje ga što će Crna Gora, kako mu je kazao Đukanović, biti među prvim članicama NATO-a koje će ratifikovati Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Alijansi.

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) imaju odlične odnose, a u daljem periodu posebna pažnja će biti posvećena jačanju ekonomske saradnje, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Mila Đukanovića sa državnim ministrom za Evropu u Vladi UK, Alanom Dankanom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, učešće na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Đukanović je započeo nizom bilateralnih susreta.

Osim sa Dankanom, Đukanović je razgovarao i sa poslanikom njemačkog parlamenta i koordinatorom za transatlantsku saradnju Savezne vlade Peterom Bajerom, prmijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

"U razgovoru sa Dankanom, kojem je prisustvovao ministar odbrane Predrag Bošković, potvrđeno je snažno partnerstvo Crne Gore i UK i puna podrška evropskoj integraciji Crne Gore, saglasno prethodnoj podršci prustupanju u NATO", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Dankan ponovio da bez obzira na rezultat Bregzita, britanska vlada ostaje snažno posvećena i prisutna u regionu Zapadnog Balkana.

„Bez obzira na Bregzit, Velika Britanija vas neće napustiti, bićemo uz vas. To je bila i poruka Londonskog samita o Zapadnom Balkanu“, kazao je Dankan.

U razgovoru je ocijenjeno da dvije zemlje imaju odlične odnose.

„A u daljem periodu posebna pažnja će se posvetiti jačanju ekonomskih odnosa i dodatnom snaženju saradnje državnih institucija u oblasti odbrane i bezbjednosti“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci britanske Vlade demokratskom razvoju Crne Gore i izgradnji institucija koje su, kako je kazao, u stanju da štite interese zemlje i njenih građana.

Posebno je, kako se navodi, istakao saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i jačanja javne uprave.

U razgovoru Đukanovića sa Bajerom iskazana je zajednička podrška kontinuiranom dijalogu između dvije zemlje, i važnost njegovog daljeg intenziviranja.

„Posebno je naglašena važnost crnogorskog učlanjenja u NATO što je, prema riječima Bajera, bio jednako važan korak i za Crnu Goru i za NATO“, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, sagovornici su pozdravili napredak Makedonije i njeno skoro pristupanje Sjevernoatlantskom savezu.

Đukanović je naglasio da Crna Gora ostaje prioritetno posvećena očuvanju dinamičnog ekonomskog razvoja i ispunjavanju svih obaveza u pregovaračkom procesu, u okviru kojeg ostaje apsolutna posvećenost oblasti vladavine prava.

Bajer je, kako je saopšteno, pozdravio dobre rezultate i kontinuirani napredak Crne Gore, koji je svakim danom čini sve bližoj Evropskoj uniji (EU).

Sagovornici su dio razgovora posvetili odnosima u regionu i saglasili se o važnosti snažnijeg prisustva EU i jačanja aktivnosti Njemačke u regionu Zapadnog Balkana.

Navodi se da je u razgovoru sa Zaevim iskazano puno zadovoljstvo kvalitetom međudržavnih odnosa i potvrđena spremnost za dalje jačanje saradnje u procesu evropskih integracija i intenziviranje ekonomskih veza.

Đukanović je čestitao veliki uspjeh i rješavanje dugogodišnjeg grčko-makedonskog spora, čime je otvoren dalji evropski put i dat snažan impuls jačanju stabilnosti i rješavanju preostalih otvorenih pitanja u regionu.

„Zajednički je konstatovano da su evropska perspektiva, jačanje regionalne saradnje i povezivanje zemalja prioriteti dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

 

Dodaje se da su odnosi u regionu bili predmet razgovora i tokom susreta sa Tačijem.

„Dva predsjednika su se saglasili da rješavanje spora između Atine i Skoplja daje snažan doprinos stabilnosti regiona i ukazuje na važnost nastavka i intenziviranja dijaloga Beograda i Prištine, što je u najboljem interesu svih na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније