Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Vikend novine; Objavila: M.M ]

16. 02. 2019. 08:20   >>  08:12 22

ĐUKANOVIĆ ISTAKAO

"Predsjednika nijesu uspjeli da sruše ni mnogo opasniji igrači"

Od početka realizacije vizije o ekonomski samoodrživoj i nezavisnoj državi Crnoj Gori, Milo Đukanović je bio meta raznih pritisaka i afera. Sve su one, propale, pa će tako propasti i ova u režiji odbjeglog biznismena Duška Kneževića, kaže Vojin Đukanović, bivši potpredsjednik Savezne vlade i bivši ministar u Vladi Crne Gore.

On je uvjeren da su svi dosadašnji pritisci i montirane afere protiv Crne Gore i njenog lidera bili djelo protivnika nezavisnosti Crne Gore i njenog puta evroatlantskih integracija.

Prema njegovim riječima pritisci su počeli još početkom 90-tih godina prošlog vijeka.

“Našli smo se u istorijskom trenutku kad se raspao jedan politički i ekonomski sistem u kojem je Crna Gora bila izdržavana republika u sastavu SFRJ. Propala su neka velika preduzeća, koja su inače živjela na “aparatima” i uz pomoć tadašnjeg saveznog fonda za nerazvijene. U najkraćem, živjeli smo na račun drugih. A kad je sve propalo došlo je vrijeme da moraš živjeti od svog rada. Promijenio se sistem, krenulo se u privatizaciju. Bilo je uspješnih, manje uspješnih ili promašenih, ali to je bio neminovan proces tranzicije iz jednog sistema u drugi.

Tada se pojavio Milo Đukanović koji se još 1993. godine “usudio” da kaže kako Crna Gora može biti ekonomski održiv sistem. On je, dakle, već tada imao viziju razvoja, njegov glavni cilj je bio da Crna Gora samostalno ekonomski opstane, da obnovi svoju državnost. Malo ljudi ga je tada razumjelo, jer je većina nekako bila vezana za Beograd. I tu su već počeli razni pritisci”, rekao je Vojin Đukanović.

Pritisci su kako kaže on počeli od Slobodana Miloševića, njegove supruge Mirjane Marković, ali i njegovih sljedbenika u Crnoj Gori.

Ipak, to nije omelo razvoj Crne Gore. Realizovani su i još se realizuju mnogi kapitalni projekti u infrastrukturi, turizmu, energetici, obnovljena je državnost nakon jednog vijeka, postali smo članica NATO, a uskoro čemu ući i u EU.

Vojin Đukanović je naglasio da je Milo Đukanović glavna meta pritisaka i afera.

Đukanović smtra da Rusija, kao i velikosrpski krugovi nikako ne mogu da prežale što je Crna Gora postala samostalna država, a posebno što je sad članica NATO, čime je onemogućen njihov regionalni uticaj i izlaz na more.

Komentarišući trenutnu aferu Atlas Vojin Đukanović je ocijenio da je prosto neshvatljivo da su neki mediji postali uslužni servis tog čovjeka koji je pobjegao od Tužilaštva, Poreske uprave.

Vojin Đukanović napominje da je žalosno za sve to što Duško Knežević, kako kaže,i montira iz Londona ima podršku nekih ovdašnjih medija, a takve stvari, “pale” su kod dijela javnosti.

Na pitanje mogu li takvi stvoriti kritičnu masu za smjenu predsjednika države Mila Đukanovića, koju traže opozicionari i neke NVO Vojin Đukanović je rekao da su to budalaštine.

“Pa koga će da dovedu da bude predsjednik? A svi znaju šta je Đukanović uradio za ovu Crnu Goru. Iza njega su istorijski rezultati", zaključio ej Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније