Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

16. 02. 2019. 12:10   >>  14:58 14

MINHENSKA KONFERENCIJA

Đukanović sa Porošenkom, Pahorom, Metom

Drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se sastao sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, predsjednikom Albanije Ilirom Metom, i premijerima Gruzije i Kosova, Mamukom Bakhtadzeom i Ramušom Haradinajem.

U razgovoru sa predsjednikom Pahorom izraženo je obostranom zadovoljstvo kontinuiranim dijalogom na visokom političkom nivou, odličnim bilateralnim odnosima i prijateljstvom koje je od posebnog značaja za obje zemlje.

"Odnosi između Crne Gore i Slovenije su ilustracija prijateljstva koje je za Sloveniju od velikog značaja," kazao je predsjednik Pahor.

"Dvije zemlje su prijatelji u političkom i bezbjednosnom smislu, naglasio je Pahor, i ono može puno toga da uradi za region. Iskustvo Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju fantastičan uspjeh i dragocjeni su za širi region od Zapadnog Balkana," ocijenio je slovenački predsjednik.

Predsjednik Đukanović je izrazio zahvalnost Sloveniji za stalnu podršku ambicijama Crne Gore pa putu integracija i dostizanju evropskog sistema vrijednosti. Dvojica predsjednika su pozdravili veliki uspjeh Makedonije i saglasili se da je uz jasnu političku volju i prepoznate interese moguće rješavati otvorena pitanja u regionu Zapadnog Balkana. Priliku za dalje produbljivanje međudržavnih odnosa predstavljaće dogovorena skora zvanična posjeta predsjednika Pahora Crnoj Gori.

Zadovoljstvo nivoom ostvarene saradnje i razvijanjem prijateljskih odnosa, izraženo je tokom susreta predsjednika Đukanovića sa premijerom Gruzije Bakhtadzeom. On je iskazao zahvalnost za podršku Crne Gore njenim integracionum aspiracijama, što je ponovljeno i danas od strane predsjednika Đukanovića, koji je rekao da naša zemlja snažno podržava suvereno pravo svake zemlje da bira put svog daljeg strateškog razvoja, i ostaje privržena politici otvorenih vrata NATO. Dvije prijateljske zemlje treba više pažnje da posvete snaženju ekonomskih veza, naročito u oblasti turizma, zajednički je ocijenjeno u razgovoru.

Predsjednik Đukanovic se susreo i sa predsjednikom Ukrajine Porošenkom, sa kojim je imao i kraći tet-a-tet razgovor.

Dvojica predsjednika su se saglasila da u predstojećem periodu rade na intenziviranju bilateralnih odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, posebno imajući u vidu uspjehe Crne Gore u integracionim procesima i aspiracije Ukrajine u tom pravcu.

Odnosi u regionu Zapadnog Balkana i dalji napredak u rješavanju preostalih otvorenih pitanja bili su predmet odvojenih razgovora predsjednika Đukanovića sa albanskim predsjednikom Metom i premijerom Kosova Haradinajem.

Stabilnost regiona i njegova puna integracija u evropske strukture su primarni interes svih zemalja. Ka tom cilju neophodno je dalje snaženje prisustva EU na Zapadnom Balkanu i jačanje pažnje ključnih evropskih centara. Što skoriji nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine je od posebne važnosti za stabilnost regiona. Konstatovani su odlični bilateralni odnosi i sa Albanijom i sa Kosovom i spremnost za njihovo dalje jačanje.

Podsjetimo, učešće na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Đukanović je započeo juče nizom bilateralnih susreta.

Đukanović je imao odvojene razgovore sa državnim ministrom za Evropu u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Alanom Dankanom, poslanikom njemačkog parlamenta i koordinatorom za  transatlantsku saradnju Savezne vlade Peterom Bajerom, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније