Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

21. 02. 2019. 15:30 >> 18:04
3

PREMIJER

Gradićemo jednu od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Od ekološke Crne Gore nema odustajanja, a njena energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike, kazao je premijer Duško Marković na Ministarstskom sastanku o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, naglasivši da ćemo premašiti ambiciozni plan udjela obnovljivih izvora energije.

"Pitanje ekonomskog razvoja neodvojivo je od razvoja energetike, a energetika, kao strateška grana, podrazumijeva dobro promišljen i dugoročan plan. Srećom, zemlje Zapadnog Balkana i u ovom, krucijalno važnom poslu, imaju za partnera globalnog lidera. Evropska unija već decenijama postavlja standarde po pitanju održivog razvoja i čiste, klimatski neutralne energetike", poručio je Marković.

On je istakao da je nedvosmislena opredijeljenost zemalja regiona ka evropskim integracijama važan je opredjeljujući faktor dugoročnih nacionalnih energetskih politika i strategija.

"Crna Gora tu nema dilemu. Premda izuzetno mala, naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike. Uvozna zavisnost, izazovi zaštite životne sredine, još uvijek značajan prostor za unaprjeđenje energetske efikasnosti, prijemčivost energije i energenata našim građanima i privredi, pitanja su sa kojima se suočava ova kao i svaka druga odgovorna Vlada u Evropskoj uniji“, rekao je premijer.

Marković je poručio da je put naše zemlje jasan, naglasivši da će se u našoj zemlji graditi jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

"Crna Gora će, već je izvjesno, doseći i premašiti ambiciozno postavljeni nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2020.  Plaćamo visoku cijenu za to, ali ostajemo uvjereni da će se ispravnost ovog hrabrog opredjeljenja potvrditi već na srednji rok. Početni propusti nas ne smiju dovesti u dilemu da li odustati od suštinski plementite namjere. Nema odustajanja od ekološke Crne Gore. Ali to podrazumijeva i ispravljanje propusta i permanentno unapređenje primijenjenih modela", rekao je premijer.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, kazao je da je regionalna dimenzija ključ za prelazak na čiste izvore energije.

„Ovdje bih naglasio potencijal koji nudi regionalno tržište kada je riječ o poboljšanju konkurentnosti“, rekao je Hahn i dodao da je potrebno prevazići sve političke prepreke kako bi došlo do formiranja tržišta.

On je podsjetio da je cilj EU smanjenje potrošnje energije od 25 odsto do 2030. godine, a emisije gasova za efektom staklene bašte 40 odsto.

Hahn smatra da će ti ciljevi pomoći tranziciju ka čistim izvorima energije i olakšati investicije i zapošljavanje u tom procesu.

„Ovdje smo danas kako bismo osnažili našu posvećenost i što brže mogli da se uskladimo sa evropskom politikom u oblasti energije. Ovo je značajan korak pri proširenju energetske mreže na zemlje Zapadnog Balkana“, naveo je Hahn.

On je kazao da je jedan od ciljeva energetske unije poboljšanje sigurnosti energetskog sektora, kako bi, oslanjajući se na eksterne izvore energije, pružili kompanijama i građanima obnovljive.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније