Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

22. 02. 2019. 10:20 >> 19:37
14

HAN S MARKOVIĆEM

Zabrinut sam zbog pritiska na RTCG

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da je zabrinut zbog pritiska na Nacionalni javni servis, ali i napade na novinare uopšte, navodeći da budno prati sva dešavanja u oblasti slobode medija u Crnoj Gori.

"Budno pratim situaciju u oblasti slobode medija. Zabrinut sam zbog pritiska na Javnog emitera, zbog napade na novinare, te sajber napada", rekao je Han, navodeći kako očekuje da će pravdi biti privedeni počinioci napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić. 

Odgovarajući na pitanje da li ima dvostruke aršine kad je riječ o napadima na medije, a u svjetlu posljednjih napada na RTCG i Dnevne novine, Han je, na konferenciji za novinare s premijerom Duškom Markovićem, rekao da "svi imaju odgovornost", te da bi svi trebalo da se uzdrže od napada.

"Govorim o fizičkim napadima. Ako govorimo o političkoj debati, to je nešto što svi moramo prihvatiti. Očekujem poštovanje između uključenih strana i institucija. Mislim da možete razmjenjivati mišljenja na jedan ili na drugi način, npr. na vrlo nezgodan način. Ono što ja želim je da se uspostavlja komunikacija čak i ako imate različita stanovišta. Potrebno je više međusobnog poštovanja", rekao je Marković.

Parlamentarni bojkot nije način za rješavanje problema

On je kazao da je informisan o brojnim reformama koje je Crna Gora započela, poručujući da ono što radi Vlada ne čini da bi zadovoljila briselske zvaničnike, već radi bolje perspektive građana Crne Gore.

"EU je poluga kako biste postigli ove ciljeve. Sve što Vlada radi, služi interesima crnogorskih građana", rekao je Han.

Ocijenio je da parlamentarni bojkot nije evropski način rješavanja različitih mišljenja, uz žaljenje zbog usporenosti rada Privremenog odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

"Danas ću iskoristiti priliku da razgovaram s opozicijom i pozabavim se ovim pitanjem. Politička debata mora da se odvija u parlamentu, parlament je forum gdje se o svemu treba razgovarati. Obično se to ne radi na ulici. Mogu postojati razlozi da se povremeno izađe na ulicu, ali treba biti svjestan da se politilčka debata treba odvijati u parlamentu", rekao je Han.

Veoma je važno, kako je rekao, da Crna Gora intenzivira rad na uspostavljanju bilansa rezultata i na donošenju opipljivih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Naročito kad govorimo o trgovini ljudima i pranju novca. Ne smije sve da stane na hapšenju nekoliko niskoprofilnih kriminalaca, mora se doprijeti do onih koji stoje iza toga, dakle podstrekača. Međunarodna organizacije sve budno prati, mi pratimo budno sve skore događaje koje su dovele do mirne mobilizacije crnogorskih građana", kazao je Han.

Kontaktirali su ga, kaže Han, organizatori protesta da se sa susretne i sa njima. No, navodi on, to neće biti moguće, zbog ranijeg odlaska iz Podgorice.

"Ali ću zamoliti šefa Delegacije EU u Podgorici Aiva Orava da to učini", kazao je Han.

CG ima razloga da bude zadovoljna

Premijer Marković je rekao da je sa komesarom Hanom razgovarao o svim pitanjima koja se tiču EU integracija, kako bi Crna Gora ubrzala pregovarački proces.

"Naša ambicija je da ove godine otvorimo jedino preostalo poglavlje 8 - konkurencija i ispunimo preostale obaveze u poglavljima 23 i 24, kako bi dobili pozitivan izvještaj i dobili završna mjerila u smislu bržeg zatvaranja poglavlja", rekao je Marković.

On je istakao da je sa komesarom Hanom razgovarao veoma otvoreno, te da Crna Gora ima razloga da bude zadovoljna sa onim što je uradila.

"Ostaje dosta posla na unapređenju vladavine prava, da jačamo institucije, da osnažimo borbu protiv kriminala i korupcije. Nikad kao u posljednjih godinu dana kriminal nije bio na koljenima u odnosu naspram države, to su rezultirale posljednje akcije kad smo pravdi priveli najznačajnije nosioce organizovanog kriminala", rekao je Marković, navodeći da su na putu da razotkriju nova krivična djela i napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Marković je rekao da Crna Gora želi da nastavimo dinamičan ekonomski razvoj.

"Ova godina je dobro počela, kapitalni projekti se nastavljaju", rekao je Marković, poručujući da je od Hana zatražio ličnu podršku za nastavak radova na drugoj dionici auotputa.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније