Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B [ Mina ]

22. 02. 2019. 18:35 >> 18:12

PAŽIN - HAN

Vidljivi rezultati u ključnim oblastima

Crna Gora je postigla vidljiv napredak u ključnim oblastima vladavine prava na koje je Evropska komisija (EK) ukazala u posljednjem godišnjem izvještaju, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Podgorici.

„Rezultati koje Crna Gora ostvaruje u dosljednom sprovođenju evropske politike, prvenstveno kroz zaštitu i promociji sloboda, prava i bezbjednosti naših građana, daju nam za pravo da očekujemo podršku evropskih partnera za brži napredak u procesu pridruživanja,“ kazao je Pažin.

On je ocijenio je da su rezultat odlučne ofanzive državnih organa protiv organizovanog kriminala brojna hapšenja članova kriminalnih grupa, sprečavanje niza teških krivičnih djela i značajan napredak u ključnim istragama.

Navodi se da je Han rekao da očekuje da će ove godine, u toku njegovog mandata, EK moći da konstatuje da je Crna Gora ispunila privremena mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, dajući jasne smjernice za konačno zatvaranje pregovora u ovim poglavljima.

Iz Pažinovog kabineta su saopštili da je sastanku prisustvovala ministarka nauke Sanja Damjanović, koja je predstavila projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Damjanović se, kako se navodi, kazala zahvalila EK na značajnoj finansijskoj podršci u razvoju ovog naučnog projekta, za koji je ocijenila da ima potencijal da preraste u jedan od vodećih projekata u okviru Evropske susjedske politike.

Osnivanje Instituta inicijativa je Crne Gore, čiji je cilj jačanje naučne i tehnološke saradnje, snaženje naučnih kapaciteta i sprječavanje odliva talenata iz regiona.

Predviđeno je da u okviru Instituta bude uspostavljen centar za hadronsku terapiju putem kojeg će pacijentima iz regiona biti dosputna najsavremenija i najuspješnija svjetska metoda liječenja velikog broja kancera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније