Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

24. 02. 2019. 07:31 >> 07:01
28

KOMŠIĆ VJERUJE

BiH bi kao i CG imala benefite od NATO-a

Evropski put Bosne i Hercegovine (BiH) nema alternativu, zaključak je nedavno održanog sastanka trojice članova državnog Predsjedništva te zemlje i Federike Mogerini u Briselu. Ipak, ovu važnu poruku je, sudeći bar po izvještajima bosanskohercegovačkih medija, u drugi plan bacila začuđujuće dobra atmosfera među članovima tročlanog Predsjedništva BiH - Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su se, iako su u sjedište EU otputovali odvojeno, tokom posjete Briselu jedan prema drugome ophodili učtivo, na momente čak i veoma prisno.

"Impresivno je bilo vidjeti kako su tri nova člana Predsjedništva BiH ostavila po strani svoje razlike i kako su dogovorili koordiniranu poziciju tokom prve zajedničke posjete Briselu i susreta s EU zvaničnicima", prokomentarisao je na svom Tviter nalogu šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić u intervjuu za Pobjedu kaže da ne vidi ništa senzacionalno u tome što su se trojica članova državnog Predsjedništva u Briselu ponašala kulturno i civilizovano.

"Naravno, mogli smo se svađati i brukati, ali ko bi od toga imao koristi?! Svi znamo šta ko od nas misli i kako gleda na bosanskohercegovačko društvo; ipak, ovoga puta smo nastupili kao institucija države BiH, kao Predsjedništvo i bilo je logično da pokažemo minimum razumijevanja i tolerancije", kaže Komšić.

Trude se da, kako je rekao, privatno održe korektne odnose, "bez obzira na to što imamo posve različite političke stavove. Uostalom, raditi nam je zajedno naredne tri i po, četiri godine".

Na pitanje može li BiH 1. novembra zaista dobiti status kandidata za članstvo EU, Košić kaže da je taj rok "isuviše ambiciozno postavljen".

"Zašto? Brisel nam je postavio nekoliko uslova, od kojih je formiranje vlasti na svim nivoima već ispunjen. Do 1. novembra bismo mogli odgovoriti i na dodatna pitanja iz Upitnika EK. Međutim, ostaje reforma izbornog zakona, koja mora biti obavljena u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH i u skladu sa odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu. To će biti najveći izazov", rekao je Komšić.

U BiH su, rekao je, EU i NATO integracije za sada dva odvojena procesa.

"I tokom razgovora u Briselu, istaknuto je da među članovima Predsjedništva BiH o tome postoje bitne razlike", kaže Komšić.

On smatra da bi BiH, baš kao i Crna Gora i Makedonija, sigurno imala višestruke koristi od članstva u NATO.

"Mislim da je naše članstvo u NATO veoma realno. Podršku ulasku BiH u NATO Milorad Dodik, kao trenutno glavni protivnik te ideje, dovodi u vezu sa eventualnim ulaskom Srbije u taj vojni savez, zanemarujući, pritom, činjenicu da tezu o vojnoj neutralnosti Srbije ozbiljno dovodi u pitanje veoma bliska saradnja službenog Beograda i NATO. Mislim da je gospodin Dodik veoma pragmatičan čovjek i da je u postojećim okolnostima njegova logika sljedeća: tačno je, trenutno me podržava Rusija; šta će biti ako je se jednoga dana odreknem", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније