Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

26. 02. 2019. 07:08 >> 17:01
13

PAHON PORUČIO

Rusija bi da utiče na budućnost Balkana

Portparol Pentagona Erik Pahon kaže da se NATO savez zalaže za slobodu, demokratiju i kolektivnu sigurnost.

"Zemlje kao što su Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje dijele ove vrijednosti i koje su predane tome da ih podrže, znak su uspjeha, a ne napetosti", kazao je za Pobjedu Pahon.

Na pitanje da li će i u kojoj mjeri učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO, povećati tenzije između Zapada i Rusije, kao što je to bio slučaj kada je Crna Gora pristupala Alijansi, Pahon je kazao da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog postupaka Rusije koja se upliće u evroatlantski put koji su izabrale nacije Zapadnog Balkana.

“Sjeverna Makedonija snažno doprinosi misijama NATO-a, kao i regionalnim inicijativama za jačanje saradnje i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Rusija nastoji da spriječi zemlje poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore da izaberu svoj put kroz agresivno ponašanje i zastrašivanje”, rekao je Pahon.

Pahon dodaje da SAD vide da su Sjeverna Makedonija i Crna Gora zemlje koje su spremne da izaberu slobodu i uspjeh za sebe i spremne da prihvate sve što Zapad može ponuditi.

Na pitanje šta Zapadni Balkan predstavlja za Ameriku, te da li smatra da bi kao najjača saveznica Alijanse, SAD trebalo više da budu upućene na ovaj region, američki diplomata ističe da je američka posvećenost Zapadnom Balkanu odavno nepokolebljiva.

“To je priča koja se često ne naglašava, dok je Rusija činila sve da se u prošlosti naš doprinos umanji”, napominje on.

Dodaje da su SAD zabrinute zbog postupaka Rusije koja se upliće u evroatlantski put koji su izabrale nacije Zapadnog Balkana i ocjenjuje kao sve agresivnije pokušaje da se utiče na budućnost tih zemalja.

“SAD ostaju posvećene sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu u Jugoistočnoj Evropi za dugoročnu budućnost. Prošle godine, tadašnji sekretar za odbranu Matis prisustvovao j e posebnom sastanku Američko-jadranske povelje u Hrvatskoj kako bi ojačao američku posvećenost sigurnosti i stabilnosti Jugoistočne Evrope. Svjesni smo činjenice da bi neki akteri željeli da ne uspijemo u našim naporima da osiguramo mir, stabilnost i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi. Oni koji žele da nas podijele iz sopstvenih razloga, ne uživaju u našoj posvećenosti zajedničkom radu”, zaključio je Pahon.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније