Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 03. 2019. 20:39   >>  20:09 3

LOKALNI IZBORI

Tuzi: Svi očekuju pobjedu

Prvi izbori u samostalnoj Opštini Tuzi biće održani u nedjelju 3. marta, a na njima će učestvovati pet partija i jedna koalicija. Dva dana prije, svi očekuju pobjedu. Dok iz Demokratska partija socijalista (DPS) vjeruju da će nastaviti da vladaju Tuzima, iz koalicije "Albanski Forum" ubijeđeni su da će ovoga puta oni imati najviše razloga za slavlje. Da će ostvariti dobar izborni rezultat vjeruju i u Bošnjačkoj stranci (BS), Socijaldemokratama (SD) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

U Tuzima su u toku i posljednje pripreme pred prve lokalne izbore, od kad su postali samostalna opština.

"U opštini Tuzi upisano je 11.904 birača, očekujemo jedan miran dan iznad svega jedno građansko ophođenje prema obavezi glasanja, sve je spremno i biće sve spremno", rekao je predsjednik OIK-a Štjefan Ujkić.

U lokalnom parlamentu samostalne opštine Tuzi mjesta ima za 32 odbornika. Na izborima učestvuje jedna koalicija koju čine nacionalne albanske partije i pet samostalih lista.

U vladajućem DPS-u, nemaju kažu dilemu da će građani Tuzi i ovoga puta najviše povjerenja ukazati upravo njima.

"Očekujemo pobjedu i to ubjedljivu, naša partija je politika je građanska, ona donosi sigurnost stabilnost i budućnost. Uostalom i naša odbornička lista predstavlja spoj mladosti i iskustva", kazao je Nikola Gegaj iz DPS-a.

Prvi izbori u samostalnoj opštini Tuzi i albanske partije prvi put zajedno. Koalicija koju čine Albanska alternativa, Demokratski savez i Demokratska unija Albanaca, vjeruju, istorijska je prilika za manjinske narode.

"Sa velikom sigurnošću možemo reći apsolutnu pobjedu, i da ćemo imati većinu u SO Tuzi narednih četiri godine rukovoditi opštinom, u smislu kako su i očekivanja građana da se razvije u svim sverama", smatra Nik Đeljošaj iz Albanske alternative.

Socijaldemokrate, kako tvrde, od ovih izbora, prije svega, očekuju rast podrške birača. Na istom fonu su i u Bošnjačkoj stranci.

"Nudimo dobar ekonomski program, velika zapošljavanja, imamo konkretne investicije iz Turske", poručuje Haris Ramović iz BS-a. 

"Treba svi zajedno da pokažemo demokratsku zrelost, očekujem da će izborni dan proteći u najboljem redu jednom demokratskom ambijentu, jer ovo su samo jedni u nizu izbora", rekao je Samir Adžović iz SD-a.

Da će njihovih predstavnika biti u lokalnom parlamentu, nadaju se i u SNP-u.

"Očekujemo da ćemo biti parlamentarna stranka, kojoj će dati povjerenje građani pošto smo svih ovih godina u službi građana, za razvoj Tuzi i Malesije. Jedini koji smo se zalagali za punu Opštinu Tuzi", navodi Kolja Ljuljđuraj iz SNP-a.

O očekivanjima od lokalnih izbora Demokrate nijesu željele da govore za TVCG. Priču o post izbornim koalicijama naši sagovornici radije ostavljaju za kasnije. Sigurno je, kažu, da će svi dati prioritet partnerima na državnom nivou. Ko će imati priliku da pregovara znaće se 3. marta, za kada su zakazani izbori.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније