Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M ]

02. 03. 2019. 00:01   >>  07:39 2

LJUMOVIĆ I NIKOLAIDIS

"Mediji su dio otrovanog društva"

Da je Crna Gora pretvorena u "otrovano društvo" konstatovali su u emisiji "Živa istina" književnik Andrej Nikolaidis i profesor na Fakultetu dramskih umjestnosti Janko Ljumović.

"Dijagnoza je tačna i problem se neće ukloniti sam od sebe", kazao je Nikolaidis.

"Problem svakog društva su elite i način na koji te elite saopštavaju istine. I pitanje je zašto povremeno ili stalno imamo elitu goru od rulje?", smatra Ljumović.

U periodu tranzicije došlo je, kako smatra Nikolaidis, do umiranja srednje klase.

"Gledali smo kako najgori postaju najugledniji i kako se na kvaran način gubi i stiče bogatstvo. Srednja klasa je ona koja čuva moral jednog društva i čuva državu. U trenutku kada je razorena srednja klasa napravili ste vakuum vrijednosti u koji je svako mogao da pumpa što mu je trebalo, a upumpali su otrov", kazao je Nikolaidis.

Mediji su, kako smatra Ljumović, dio tog otrovanog društva.

"Mediji računaju na publiku. Ne živimo vrijeme klasičnih medija, povratni čin se uspostavlja tako da mediji podilaze javnosti" kazao je Ljumović.

Osnovni zadatak privatnih medija je, kako smatra Nikolaidis, da vlasniku donese profit.

"Informacija je nažalost danas roba. Ideja neinterpretativnog novinarstva podrazumijeva da se to ukloni", kazao je Nikolaidis.

Od raskida sa Slobodanom Miloševićem zaključno sa protestima DF-a, DPS je, kako smatra Nikoladis, uspio da djeluje progresivnije i modernije na političkom polju.

"U slučaju DF-a to i nije ni bilo teško, tako tu DPS-u ne treba davati zasluge. Ono što se sada dešava na ulicama Podgorice, DPS po prvi put ne djeluje modernije, mobilnije i progresivnije", smatra Nikolaidis.

Mnoštvo medija je, kako smatra Ljumović, copy paste sistem.

"Nikako da zakoračimo hrabrije i autorskije i da saopštimo nešto novo što je saobrazno savremenosti", kazao je Ljumović.

Nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo ono što govore političke partije, svi oni kako je kazao Nikolaidis, imaju skrivene agende.

Crnogorski fenomen je, kako smatra Ljumović, da mediji nekritički pristupaju političkom i partijskom životu u jednoj zajednici.

Svi su protiv korupcije, ali jedino kada je, kako kaže Nikolaidis, u pitanju korupcija drugih.

"Sve što se saopštava kao istina treba uzeti sa zrnom soli. Svi akteri na javnoj sceni neozbiljno uzimaju elementarnu inteligenciju javnosti. Kada je riječ o ljekovitom uticaju Brisela nijesam optimista. Ne bi bilo loše da sa demokratizacijom Balkana Brisel poradi na demokratizaciji Brisela", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније