Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

04. 03. 2019. 06:41   >>  21:12 26

SERVER SMATRA

Nije vrijeme da se Đukanović povuče

Ne mislim da je vrijeme za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da podnese ostavku, jer u državi sada ne postoji opozicija koja je pronatovska i koja je proevropska i kojaje spremna da preuzme vlast, kaže u izjavi za Pobjedu profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Danijel Server komentarišući zahtjeve organizatora protesta “Odupri se 97000“.

 

Server ipak objašnjava da je realna mogućnost smenjivanja partija na vlasti od vitalnog demokratskog značaja i glavna je karakteristika ozbiljne demokratiJe.

“Sada nema prostora da se predsjednik Milo Đukanović povuče jer opozicione snage u Crnoj Gori ne dovode u pitanje samo članstvo u Alijans i ulazak u EU, već i crnogorsku nezavisnost. Smjenjivost vlasti je neophodna i ja bih želio to da vidim, bolje prije nego kasnije. Ja sam to rekao i predsjedniku direktno”, objašnjava Server.

Ističe da svaka promjena vlasti mora da ponudi altenativu.

“To je moja poenta: bez ozbiljnije opozicije koja nije vezana za Moskvu, biće nemoguće za Đukanovića ili njegovu partiju da napuste vlast. Ali, taj dan treba da dođe. Niko ne treba da ostane na vlasti zauvijek. To je već dugo vremena, mada se predsjedniku mora odati priznanje zbog toga što je nekoliko puta napuštao državne funkcije”, kaže on.

Server objašnjava da je proces stvaranja ozbiljne opozicije koja nije pod uticajem Kremlja dug proces.

“Ne smatram da bi proces stvaranja proevropske opozicije trebao da sačeka članstvo u Evropskoj uniji. Već tada Crna Go rabi trebalo da bude ozbiljna demokratija. Naravno, za taj proces stvaranja opozicionih snaga, koje se neće oslanjati na Moskvu, će biti potrebne godine. Vrijeme za početak tog procesa je sada. Bitno je naglasiti da oni koji se protive nezavisnosti i članstvu u NATO-u ne mogu činiti tu ozbiljnu proevropsku opoziciju”, poručuje Server.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније