Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

07. 03. 2019. 06:45 >> 06:14
53

TAHIRI TVRDI

Albanci dali sebi oduška, CG da ne brine

Prištinski politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da su Albanci nedjeljnom proslavom izborne pobjede Albanskog foruma u Tuzima, sa zastavama bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i pokličima njoj, dali sebi oduška, te da to ne bi trebalo da brine crnogorske građane.

 

"Posebno zbog toga što je to izraz oduška, a ne glavno obilježje albanske koalicije, koje nije u programu bilo koje partije u njoj – ni Demokratskog saveza, ni Albanske alternative, ni Demokratske unije Albanaca. One su sasvim u redu što se tiče njihovih programa i angažovanja, ali i doprinosa koji daju i u Ulcinju – gdje imaju većinu – i u Tuzima, i u cjelokupnoj Malesiji. Oni su odvajkada, što se tiče Crne Gore, njenog identiteta, bitisanja i državnosti – u redu", rekao je Tahiri.

On je Portalu Analitika rekao da ne bi trebalo davati previše značaja jednoj narodnoj manifestaciji, nego bi, za dobrobit svih građana, trebalo gledati u budućnost.

Albanci su, prema njegovim riječima, klicanjem bivšoj OVK željeli da se izjednače sa slobodarskim idejama albanskog naroda na Kosovu, koji je OVK oslobodila od srpskog režima.

Na pitanje od čega bi Albanci trebalo da se oslobađaju u Crnoj Gori, Tahiri je odgovorio: "Albanci su, shodno Ustavu i zakonima, ravnopravni građani Crne Gore. Učestvovali su na referendumu (2006. godine), imaju svoja nacionalna obilježja i kao ravnopravni djeluju u okviru institucija. Najvažnije je upravo da u institucijama Crne Gore djeluju shodno Ustavu i zakonima, i da ih poštuju".

Proslava u Tuzima bila je nacionalna ili nacionalistička – zavisno s koje strane se gleda, smatra sagovornik.

"Albanci su Albanci, i oni nisu ništa drukčiji od onih iz Albanije, s Kosova ili od bilo kog drugog dijela albanskog naroda. Oni su, po mom mišljenju, proslavljali pobjedu svojim nacionalnim simbolima, zbog toga što – kao i Crnogorci, Srbi, Hrvati ili Makedonci – imaju nacionalne simbole koji se poklapaju s obilježjima njihovih država. Skandiranjem OVK željeli su vjerovatno da se izjednače sa slobodarskim idejama – kako oni kažu ili kako jeste – porobljenog albanskog naroda na Kosovu, koji se pomoću svoje oslobodilačke armije oslobodio od, kako je rekao i (Aleksandar) Vučić, 150-godišnjeg srpskog režima", kaže Tahiri.

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније