Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

07. 03. 2019. 17:10 >> 22:07
15

VLADA ODLUČILA

Trgovine neće raditi nedjeljom

Vlada je usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom, saopšteno je iz Vlade.

"Objekti neophodni za nesmetano funkcionisanje društva izuzeti su od ovog pravila", navedeno je na Tviteru Vlade.

“Moramo politiku da socijalizujemo i činimo je humanom. Trka za novcem i profitom uništila je mnoge naše vrijednosti”, kazao je premijer.

Kako pojašnjavaju, kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta u kojima se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo Ministarstvo ekonomije donijelo je rješenje za izuzetke.

“Kako se ovim zakonom uređuje trgovina na malo i veliko, predlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo”, saopšteno je iz Vlade.

Kako navode, donošenje ovog Zakona ima za cilj unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori.

“Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom n ato da će se isti preliti na ostale dane”, saopšteno je iz Vlade.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedelje je podržala i Privredna komora Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније