Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina: Objavila: M.M ]

09. 03. 2019. 11:51   >>  13:17 12

PAPOVIĆ SMATRA

Zahtjevi za ostavkama neopravdani

Zahtjevi za ostavkama predsjednika Mila Đukanovića i ostalih najviših predstavnika državne vlasti i tužilaštva nijesu opravdani, već su to političke ambicije koje mogu biti potvrđene samo na izborima, saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista, Dragutin Papović.

On je kazao da se isto odnosi i na zahtjev za formiranjem tehničke Vlade.

"Zahtjevi za ostavkama nijesu opravdani, već su to isključivo političke ambicije, koje su legitimne, ali koje se mogu potvrditi samo na izborima i kroz redovnu institucionalnu i zakonsku proceduru“, rekao je Papović.

Prema njegovim riječima, organizatori protesta hoće da probleme riješe mimo institucija i postavljaju uslove, odnosno ultimatume da prije početka dijaloga najviši predstavnici državne vlasti i tužilaštva podnesu ostavke.

"Da li je ovaj zahtjev opravdan? Đukanović je, uz veliko učešće birača, ubjedljivo izabran u prvom krugu izbora na kojima je učestvovalo nekoliko opozicionih kandidata“, naveo je Papović.

On je dodao da su izbori bili legalni i legitimni, bez ijedne ozbiljnije primjedbe domaćih i međunarodnih posmatrača izbornog procesa.

Kako je kazao Papović, od izbora do danas Đukanović nije povukao ni jedan državnički potez koji bi ga učinio nedostojnim u obavljanju te funkcije i nije izašao iz ustavnih nadležnosti.

Pored toga, kako je rekao, Đukanović je pokazao da ta institucija nije zatvorena za građane, jer je organizatorima protesta uputio poziv za razgovor, a oni su to odbili.

Zbog toga, smatra Papović, ne postoji ni jedan opravdani razlog za ultimativno traženje ostavke Đukanovića.

On je kazao da samo u slučaju da su institucije zatvorene za dogovaranje, vaninstitucionalno djelovanje bi imalo smisla, ali da vlast želi i traži dogovor.

Papović je rekao da su mirni građanski i opozicioni protesti legitiman i legalan oblik iznošenja stavova i pokušaj da se izvrši pritisak na vlast i na sve djelove sistema da efikasnije riješe određene probleme.

"Očigledno je da postoji zasićenje dijela građana ovakvim sistemom, da traže njegovu reformu, bolju političku ponudu, više socijalne pravde, više neposredne demokratije, i da te zahtjeve naročito ističu mladi“, naveo je on i dodao da protesti ukazuju na to da su neophodne reforme političkog sistema.

Kako je kazao Papović, skupštinska većina podstakla je formiranje Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i pokazala da se svi problemi političkog sistema moraju rješavati u okviru institucija koje su za to nadležne.

"Ponavljanjem te konstatacije stvara se dosadna fraza, ali to ni malo ne mijenja njenu istinitost. Suštinski problem je u prihvatanju ili u odbijanju te konstatacije“, rekao je Papović.

Za DPS, kako je naveo, prihvatljivo je da se u okviru reforme izbornog zakonodavstva razgovara o otvorenim odborničkim i poslaničkim listama, ili o nekom drugom modelu koji će omogućiti njihovo slobodnije kandidovanje i neposredniji izbor, i na taj način pojačati njihovu odgovornost prema biračima.

Papović je kazao da se u Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva može naći adekvatno mjesto za organizatore protesta i građanske aktiviste koji su zainteresovani za unaprjeđenje te oblasti.

"Za Vladu je prihvatljivo da se u okviru institucija vodi dijalog o postizanju veće socijalne pravde. Ovo su dokazi da vlast želi da sa opozicijom i građanskim aktivistima debatuje u cilju unapređenja političkog sistema“, rekao je Papović.

On je poručio da se debata može voditi i u neformalnim oblicima, kao što je građanski dijalog, ali se rješenja mogu kreirati i primijeniti samo u institucijama.

"Organizatori i učesnici protesta ne mogu činjenično sporiti da je Crna Gora dostigla zavidan nivo demokratskog razvoja. To nije subjektivna ocjena vlasti, već relevantnih međunarodnih faktora“, kazao je Papović.

On smatra da ukoliko se smjena vlasti želi postići nasilnim i ultimativnim putem, onda je to direktno urušavanje institucija i uništenje dostignutog nivoa demokratije.

"U slučaju da se to desi, Crna Gora bi sigurno potrošila decenije da dosegne nivo na kome se danas nalazi“, dodao je Papović.

On je ocijenio da su promjene u političkom sistemu potrebne i da se one mogu tražiti i podsticati mirnim uličnim protestima i neformalnim debatama, ali se moraju obaviti kroz institucije i pozitivne zakonske propise.

"To nije lako, ali nema bolje alternative od dogovora u okviru političke zajednice, sistema i institucija. Promjene na ulici su pravno, a često i fizičko, nasilje iz koga se ne može stvoriti ništa dobro“, zaključio je Papović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније