Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M; Objavila: M.M ]

10. 03. 2019. 09:09 >> 08:37
24

ŠĆEKIĆ O PROTESTIMA

"Neka velika sila želi da destabilizuje Zapadni Balkan"

Protesti širom regiona - u Podgorici, Beogradu, Tirani, Prištini - imaju zajedničkog imenitelja, smatra analitičar Jakša Šćekić, dodajući da ga on vidi u uticaju neke velike sile.

I sve to se, kaže, događa baš u trenutku kada se mislilo da će Zapadni Balkan da krene putem međusobne saradnje, na putu ka Evropskoj uniji.

Atmosfera na Balkanu, dugogodišnjeg novinara iz Beograda podsjeća na onu iz 90-tih. Dodaje da to nikome nije donijelo ništa dobro.

"Taman kad se mislilo da će Zapadni Balkan da krene putem međusobne saradnje neko je, ajde da tako kažemo, zatresao ovaj region. Jako je teško sada pogoditi, ali možda i nije da se vidi kome je u interesu da Zapadni Balkan ne bude miran", kaže Šćekić u izjavi za Prvu televiziju.

Neriješenih problema je puno, dodaje Šćekić. Podsjeća na one u našoj zemlji u izbornoj noći, mukotrpan put Sjeverne Makedonije, situaciju sa kojom se suočava Edi Rama, ali navodi i odnose na relaciji Hrvatska Srbija.

"Ovdje mora da postoji negdje trusno podrucje da bi velike sile, pošto ne mogu da uđu više u direktan konflikt, vježbali da li su jaki ili nisu jaki, vježbaju svoje mišiće sa tim regionima", dodaje on.

No, Šćekić kaže da institucije u ovim zemljama uprkos svemu moraju da nastave da rade svoj posao. Unija je sada kaže, zaokupljena svojim brigama. U prvom redu Bregzitom, ali i izborima u evropskom Parlamentu koji se uskoro očekuju. Zato moramo, kako kaže, biti fokusirani na naš posao.

"Zamsilite u američkom kongresu da neki kongresmeni ili senatori kažu - ne ne mi nismo zadovoljni sa ovim sto Tramp radi, mi ćemo da izađemo iz toga. Tako da oni to ne razumiju i neće, ne mogu jednostavno da shvate, ali u isto vrijeme i parlamenti u Srbiji, Podgorici, Albaniji takođe moraju bolje da funkcionišu i sa mnogo više demokratije", kaže Šćekić.

Šćekić kaže da bi lideri zemalja Zapadnog Balkana trebalo da oslušnu zahtjeve nezadovoljnih građana. Smatra da neki problemi na koje se ukazuje na protestima, koji su sastavni dio demokratskih društava, mogu da se riješe.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније