Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

11. 03. 2019. 07:36 >> 07:04
13

OPOZICIJA VJERUJE

"Bojkot izbora i institucija dovešće do tehničke vlade"

Slučaj "Koverta" nije obična afera, to je slika načina vladanja kojim se do kraja ne samo urušava izborni proces, već se pokazuje do koje je mjere razoren politički i ekonomski sistem, urušena vladavina prava i nezavisne institucije, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

 

Funkcioner te stranke Ivan Vujović rekao je za Dan da lijek za ovakvo stanje pravno-institucionalne razorenosti i rušenja i minimuma povjerenja u izbore jedino može biti formiranje tehničke vlade.

On je istakao da je obavezivanje cjelokupne opozicije da neće učestvovati ni na jednim izborima dok se ne ispune njihovi legitimni zahtjevi temeljan iskorak koji će ih dovesti do tehničke vlade i fer uslova za izbore.

"Građanski protesti su nešto najbolje što se moglo dogoditi Crnoj Gori. Jednopartijska piramida moći se urušava i to je svakim danom sve jasnije i sve većem broju ljudi u DPS-u. I mnogi njihovi simpatizeri se pojavljuju na protestima jer ne žele da budu taoci političara koji pripadaju prošlosti. Protesti svojom progresivnošću, civilizovanošću i masovnošću plijene pažnju regionalne i šire međunarodne javnosti. Oni nagovještavaju crnogorsko demokratsko proljeće i kraj jedne epohe u razvoju Crne Gore, gdje smo imali nekontrolisanu vlast i nedodirljive političare", rekao je Vujović.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ističe da je jasno da su svi izborni procesi u Crno j Gori bili neregularni i da u ovom trenutku nema ni elementarnih uslova za iole fer i demokratske izbore.

"Bojkotom izbora u Tuzima stavili smo do znanja da opozicija ne bi trebalo da izlazi na izbore u režiji DPS-a. Ovo su istorijski trenuci i potrebno nam je zajedništvo i jedinstvo. Sada moramo biti odgovorni i postići društveni konsenzus svih onih koji su za promjene. Opozicija mora da djeluje sinhronizovano kako bismo zajedničkim pritiskom sa građanima izdejstvovali pad režima, stvaranje uslova za prve fer i slobodne izbore i, u konačnom, za slobodnu Crnu Goru", kazao je Radovanić Danu.

On je podsjetio da URA bojkotuje parlament još od oktobra 2016. godine jer „Skupština izabrana u izbornom danu 'državnog udara' nikako ne može biti legitimna”.

Pozivi organizatora protesta za bojkot Skupštine i svih izbora nijesu logički i neodrživi su, a bojkot parlamenta je ruganje građanima i nepoštovanje Crne Gore, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS). Poslanik DPS-a Nikola Rakočević te pozive vidi kao nelogične.

"Oni nijesu logički utemeljeni, nijesu održivi i bojkot parlamenta je ruganje građanima i nepoštovanje države Crne Gore. Kako drugačije okarakterisati ignorisanje obaveza u Skupštini, a pritom sve benefite i zarade redovno primati iz mjeseca u mjesec", kazao je Rakočević za agenciju MINA.

Kako je dodao, DPS nema dilemu da se radi o političkim, a ne o građanskim protestima.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније