Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

13. 03. 2019. 21:49 >> 21:12

"JOKIĆ RUŠI VLAST"

URA najavila inicijativu za skraćenje mandata

Na današnjoj vanrednoj sjednici kotorske Skupštine, predsjednik Opštine Kotor pokazao je svu svoju nezrelost u obavljanju funkcije, kao i sav svoj nedemokratski potencijal, jer potpuno oglušio o preporuke većine svojih koalicionih partnera i glasao za nakaradni "Investicioni plan AD Luke Kotor" u narednih 12 godina, suprotno zaključcima koji su mu dostavljeni, kazali su iz GP URA Kotor.

"Da podsjetimo, vanredna sjednica kotorskog parlementa na kojoj je na dnevnom redu bila tačka informisanje u vezi predloženih odluka zakazane skupštine akcionara AD „Luke Kotor“, nije održana 27 februara ove godine, zbog nedostatka kvoruma. Kvorum je izostao upravo zbog spornog Plana u čijem stvaranju nije bio uključen niko iz koalicione većine koja čini lokalnu vlast (DCG, DF, SDP, GP URA), kao i zbog samog sadržaja Plana (koji im je bio dostavljen samo par dana prije sjednice lokalnog parlamenta). Plan predviđa devastaciju morskog akvatorija u samom kraju zaliva, predviđajući postavljanje betonskih šipova, izgradnju pilona, pontona i bova za privez još većeg broja brodova od dosadašnjeg," ističu iz URA Kotor.

Kažu da nije primjereno da u izradi jednog ovako važnog dokumenta ne bude uključena lokalna vlast, stručna javnost, civilni sektor, da ne bude konsultovan UNESCO (koji Luku Kotor takođe uzima u razmatranje prilikom svojih izvještavanja i preporuka).

2Umjesto toga rukovodstvo ove kompanije na čelu sa Bordom, čiju većinu, gle apsurda, čine bivši pripadnici SNP-a koji inače i nijesu dio koalicione vlasti već pružaoci manjinske podrške, dali su sebi za pravo da po svom nahođenju kreiraju ovaj najvažniji dokument koji je neizostavan i obavezujući za potpisivanje koncesionog ugovora sa Vladom. Smatramo da tako nešto niko nije smio uraditi samoinicijativno i bez uključenja šire zajednice, a ne pogotovo oni koji formalno i ne pripadaju koaliciji koja je na vlasti u Kotoru“, ukazuju iz kotorske URA-e.

Oni tvrde da plan pored strateških odrednica ima manjkavosti i u pogledu planirane infrastrukture i sigurnosti, ali i u pogledu opravdanosti ulaganja od 5 miliona eura sa pozicija finansijskih pokazatelja.

„Takođe, iznos koncesione naknade, planom predviđa da bude 100.000 eura, ugovorom o koncesiji je korigovan na 250.000 eura, što još više umanjuje finansijske efekte i opravdanost ulaganja. Sve su ovo razlozi zbog kojih smo rekli da jesmo za dobijanje koncesije na rok od 12 godina, ali ne pod uslovima realizacije ovakvog plana, i zbog kojih je koaliciona većina na sastanku održanom 11. marta donijela zaključke i uputila ih predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću (koji nije prisustvovao ovom sastanku)“, ističu u kotorskom odboru URA.

Pojašnjavaju da je među najvažnijim zaključcima sastanka bio taj da većinski vlasnik mora imati svog predstavnika na skupštini akcionara zakazanoj za 13. mart, te da nikako ne smije apstinirati i prepustiti donošenje odluka DPS-u, a zatim da kao predstavnik većinskog akcionara (Opštine Kotor) traži odlaganje sjednice dok se ne izvrši usaglašavanje i korekcija planskog dokumenta u skladu sa strateškm ciljevima razvoja opštine.

„Bilo je dovoljno samo da se ne složi sa predloženim dnevnim redom, što Jokić nije uradio. Naprotiv, glasao je pozitivno po svim tačkama dnevnog reda i zajedno sa predstavnicima DPS-a (koji su predstavljali ostale akcionare), doprinio da ovako nakaradan Plan bude sastavni dio koncesionog ugovora. Takvim činom je pokazao koliko mu je stalo do mišljenja koalicionih partnera (NOVE, SDP, GP URA, PZP i DSS)“, smatraju u kotorskoj URA-i.

Dodaju da ne treba biti za čudjenje ako se Jokić, kao u slučaju plaže na Kampu i stavljanjem potpisa na takvu građevinsku dozvolu, poslije izvjesnog vremena pojavi na protestima protiv investicionih zahvata u moru od strane AD Luke Kotor.

„Neka Jokić radi što hoće, a ono što ćemo mi preduzeti je pokretanje Inicijative za skraćenje aktuelnog skupštinskog mandata“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније