Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

14. 03. 2019. 15:19 >> 14:45
6

VUČINIĆ SMATRA

"Promjenu vlasti ne donose jednodnevne šetnje"

Radnička partija (RP) smatra da jedino protesti kakvi su bili 2. marta i sedmicu ranije kada je na ulice Podgorice izašlo više od 15 hiljada građana mogu prouzrokovati pad vlasti i, kako je rekao, donijeti slobodu Crnoj Gori, saopštio je lider partije, Janko Vučinić.

Vučinić je iskazao punu podršku organizatorima protesta i pozvao ih da istraju sve do podnošenja ostavki najviših državnih funkcionera, formiranja tehničke Vlade i održavanje slobodnih i poštenih izbora.

„Mi smo već ponudili organizatorima protesta svaki vid pomoći koliko je to u našoj mogućnosti i ponovo upućujemo poziv svim opozicionim partijama i njihovim poslanicima na postizanju jedinstva i zajedničkom djelovanju sa organizatorima građanskih protesta u rušenju režima“, rekao je Vučinić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

On je uputio javnu poruku organizatorima protesta da „budu oprezni i povedu računa o povjerenju koji su dobili od građana, jer promjena odluke o nerazilaženju nakon subotnjeg protesta do ispunjenja zahtjeva, nije dobra“.

„Trebalo bi da znaju da se građani nijesu okupili ni zbog jednog organizatora protesta, nego radi ogorčenja i nezadovoljstva opštim stanjem u društvu i želje da takvo stanje mijenjaju, odnosno one koji su ih do toga doveli“, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, protesti se zbog toga ne smiju pretvoriti u jednonedjeljne šetnje, koje „nikada ne bi dovele do cilja“.

„Ukoliko se najviši državni funkcioneri ogluše o zhtjeve, očigledno je da je sazrelo vrijeme za neko novo šatorsko naselje ispred najvažnijih državnih institucija na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ili neki drugi vid radikalizacije, a sve u granicama mirnog i zakonskog protestnog skupa“, rekao je Vučinić.

On je demantovao pojedine navode da je „u kontaktu sa organizatorima protesta dogovorio radikalizaciju, koja bi podrazumijevala prekid saobraćaja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog sa članovima RP obučenim u radničkim kombinezonima u akciji pod kodnim imenom Kadinjača“.

Vučinić je netačnim ocijenio i navode da je razlaz RP-e i DF-a fingiran da bi on ušao u organizaciju protesta i pokrenuo radikalizaciju.

„U RP nemamo potrebe da radimo bilo što tajno, već sve javno i transparentno, a sa organizatorima protesta, koji su plod opšteg narodnog nezadovoljstva, jedinio bi mogli javno da pregovaramo“, rekao je Vučinić i ponovio da su spremni da pomognu organizatorima i u eventualnoj radikalizaciji, koja bi bila u zakonskim granicama i okvirima mirnih protesta i građanske neposlušnosti.

On je rekao da ako to ne odgovara organizatorima da će RP biti u masi među ostalim građanima i neće se gurati pred kamere da bi bili viđeni.

„Najiskrenije želimo uspjeh ovih protesta i rušenje režima i ne želimo nikakvo političko profitiranje na taj račun, strogo vodeći računa da na bilo koji način ne ugrozimo njihov miran i građanski karakter“, rekao je Vučinić.

Član Predsjedništva RP, Vlado Šćepanović, rekao je da samo mirni protesti daju očekivani rezultat i ukazao da treba da se vode parolom „Naš mir je njihov nemir“.

Potpredsjednica RP, Željka Savković, pozvala je organizatore protesta da u zahtjeve za smjenu odgovornih u državi, uvrste i one obespravljenih građana, poput majki korisnica naknada za troje i više djece koje traže da im se vrati to doživotno stečeno pravo.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније