Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

18. 03. 2019. 15:50   >>  19:13 12

ĐUKANOVIĆ S ŠTAJNMAJEROM

Njemačka bezrezervno uz CG

Njemačka je bila uz Crnu Goru na putu ka NATO-u, ocijenio je predsjednik te zemlje Frank Valter Štajnmajer tokom razgovora s predsjednikom naše države Milom Đukanovićem, naglasivši da Crna Gora može računati na bezrezervnu podršku i kada je riječ o priključenju EU.

Štajnmajer je Đukanovića primio uz najveće državne počasti u dvorcu u Berlinu. Tokom sastanka s predsjednikom Bundestaga Volfgang Šojbleom, prvi čovjek njemačkog parlamenta je naglasio da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ključan faktor za njenu stabilnost.

Poručio je i da će Njemačka biti na raspolaganju Crnoj Gori riječju i djelom, spremna da dijeli savjet a ne lekcije.

 

 

“Nakon svečane ceremonije dočeka, dva predsjednika razgovarala su o odnosima Crne Gore i Njemačke, evropskoj budućnosti Crne Gore i Zapadnog Balkana”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Štajnmajer je ocijenio da su odnosi između Njemačke i Crne Gore veoma bliski i da dvije države imaju potencijala za još snažniju saradnju, prije svega u ekonomskoj sferi.

On je podsjetio na podršku Njemačke tokom pristupanja NATO, ističući da je Crna Gora danas vrijedan partner u Alijansi.

“Naš sledeći zadatak je integracija u EU”, kazao je njemački predsjednik i istakao da je Crna Gora jedna od najbržih zemalja na evropskom putu.

Kako je naveo, uvjeren je da će se EU nakon izbora za evropski parlament i jasnije slike o Bregzitu, snažnije posvetiti integraciji Zapadnog Balkana.

“Crna Gora će na tom putu imati punu podršku Njemačke, posebno po pitanju jednog od najvažnijih pitanja u pregovorima, vladavini prava”, poručio ke Štajnmajer.

Đukanović je zahvalio Štajnmajeru za veliku podršku Njemačke koju u kontinuitetu pruža Crnoj Gori i u “vremenu kada smo očuvali stabilnost, i kada smo krenuli na put integracija i uspostavljanja demokratije, i danas kada kao nezavisna država mukotrpno radimo na izgradnji institucija i dostizanju evropskih standarda”.

Kako je rekao, takav odnos Njemačke nije samo prema Crnoj Gori, nego i cijelom regionu, za čiju je stabilnost ključna dalja integracija, i viši kvalitet života građana.

“Imponuje pažnja Njemačke, ali bi bilo važno da iskoristite svoj uticaj, kako bi i druge evropske adrese pomogle evropeizaciju Balkana”, naglasio je Đukanović.

On je Štajnmajera upoznao i sa prioritetima državne politike-dinamičnim ekonomskim razvojem zemlje i članstvom u EU.

“Utoliko je još važnije prisustvo njemačkih investitora što će nam pomoći da brže i direktnije usvajamo evropske standard”, poručio je Đukanović.

On je kazao da se Crna Gora, iako mala zemlja, trudi da bude ozbiljan promoter evropske politike u region i ocijenio da je posebno značajna podrška Njemačke u oblasti pravosuđa, unutrašnjih i vanjskih poslova.

Značajan dio razgovora, kako je saopšteno, bio je posvećen i aktuelnim prilikama u regionu.

“Obostrano je pozdravljen dogovor Skoplja i Atine, koji može biti primjer kako se i teška pitanja rješavaju kada za to postoji polotička volja i jasni ciljevi, što treba da posluži kao inspiracija i za preostala otvorena pitanja u region”, isriče se u saopštenju.

Prve dame Crne Gore i Njemačke, Lidija Đukanović i Elke Bidenbender, imale su odvojeni razgovor tokom kojeg su, navodi se, posebnu pažnju posvetile ulozi žene u javnom i političkom životu i obrazovanju mladih.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније