Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ cdm.me ]

19. 03. 2019. 07:30   >>  06:57 47

ĐENERO SMATRA

Iza protesta stoje Rusija i Srbija

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero, za CdM tvrdi da se Rusija još nije pomirila s time da su joj Makedonija i Crna Gora izmakle iz zone uticaja, pa zato i postaje sve nervoznija i sve agresivnija prema administraciji u Podgorici.

On kaže da situacija u Crnoj Gori pomalo liči na onu u kakvoj je bila Makedonija, kad je upravljanje državom preuzeo Zoran Zaev.

"Jasno je da protesti koji se sada događaju nisu "grass root", samonikli, nego da su itekako "zasijani i zalijevani" izvana, odnosno, ne pravimo se nevještima, iz Srbije i Rusije", kazao je Đenero za Cdm.

“Nervozu Rusije, doduše, lako je očitati i u odnosu na državu koju je obilježavala, a i dalje obilježava, pokornost u odnosu na Rusiju, dakle čak i prema Srbiji, a ta se nervoza pojavila nakon prvog signala da bi se Srbija mogla oteti ruskom uticaju.

"Naime, izgleda da su pregovori Kosova i Srbije o definisanju međusobne granice prekinuti u trenutku kad se naziralo rješenje, a da je razlog prekida dijaloga prije svega ruski pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nakon što bi se, naime, riješilo pitanje Kosova, Rusija bi izgubila polugu uticaja na Srbiju, a Srbiji bi se, kao i Makedoniji, otvorio put pristupanja Evropskoj uniji”, jasan je Đenero.

Politički analitičar poručuje da, iako se i protesti u Beogradu označavaju kao posljedica rada međunarodnih agentura, ta je procjena kako navodi pogrešna.

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније