Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 03. 2019. 11:48   >>  11:14 8

POKRENULI INICIJATIVU

SDP zatražio smjenu Jokića

Predsjednik OO SDP-a Kotor Branko Nedović pokrenuo je inicijativu za razrješenje predsjednika te opštine Vladimira Jokića.

Nedović tvrdi da Jokić više mjeseci u kontinuitetu ne obezbjeđuje sprovođenje strateškog plana razvoja Opštine i uzurpira ovlašćenja Skupštne opštine, samovlasnim donošenjem štetnih odluka u oblasti strateških razvojnih programa za Opštinu Kotor".

On tvrdi i da Jokić protivno zakonu donosi odluke u ime Skupštine oštine, koje, kako je ocijenio, ukoliko ne budu poništene, mogu izazvati dugoročne štetne poslijedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu kotorskog zaliva.

U obrazloženju odluke, SDP navodi da je predsjednik opštine izabran sa dužnošću da Opština Kotor svoje strateške planove osmišljava i sprovodi uz puno uključivan je građana, strukovnih udruženja, civilnog sektora.

"Sve to, kako bi se unaprijedio život građana kroz dugoročno održiv ekonomsko- socijalni razvoj Kotora. Samo tako se može sačuvati i privilegija Kotora da je grad svjetske prirodne i kulturno-istorijske baštine pod zaštitom UNESCO-a", navodi se u obrazloženju odluke.

Jokić je, dodaju, nažalost, podredio tu svoju dužnost banalnom očuvanju svoje funkcije na štetu zakonskih prava građana i Skupštine opštine Kotor.

"Jokić je, bez presedana u novoj višepartijskoj istoriji Kotora, ušao je u nezakonito masovno donošenje privremenih akata koji su u izvornoj nadležnosti SO Kotor. Oduzeo je pravo odbornicima da se u ime građana izjašnjavaju i samovoljno je donio desetke odluka mimo valjanog zakonskog osnova", navode iz SDP-a.

Te odluke su, kako su kazali, dominantno donešene da bi Jokić zadovoljio političke interese jedne odmetnute političke grupe koja je od gradskih dobara napravila "politički plijen".

"Nijesu se sazivale SO, a pokušavalo se predstaviti da se Skupština ne može sazvati. Sve kao izgovor da bi se donosile nezakonite i u mnogim slučajevima štetne odluke", dodaje se u orazloženju.

Kako dodaju, sva javna upozorenja, kao i upozorenja sa kolegijuma predsjednika odborničkih klubova, nije su ga odvratila od, kako tvrde u SDP-u, nauma da donosi samovoljne odluke ugrožavajući trajna dobra Kotora.

"Slučaj odlučivanja o gradnji novih 80 metara luke u akvatorijumu grada, kako bi se zaliv dodatno zatrpao vezovima za mega kruzere, a ne pitajući nikoga, pokazao je do koje mjere je zašao Jokić u zloupotrebi svoje funkcije. Ni SO Kotor, ni UNESCO, ni naučne institucije Kotora–Pomorski fakultet, Zavod za biologiju mora, predstavnici civilnog sektora, niko nije dobio pravo da kaže što misli o trajnoj budućnost i ulaza u grad svjetske prirodne i kulturno–istorijske baštine. Uprkos svim vapajima, Jokić je sam uzurpirao osnovno pravo Skupštine Kotor da odlučuje o strateškim planovima razvoja i imovini građana Kotora. Zloupotrebom pozicije koju pokriva, mimo Zakona o lokalnoj samoupravi, odbijajući čak i konsultacije za predstavnicima odborničkih klubova, donio je nezakonitui štetnu odluku u ime većinskog vlasnika na Skupštini akcionara AD 'Luka Kotor'. O kršenjima ostalih zakona u ovom slučaju sigurni smo da će se morati izjašnjavati sudovi", stoji u obrazloženju odluke.

Na kraju, u SDP-u tvrde da Kotor mora pokazati kapacitet sa zaustavi onoga koji je umislio da je sila iznad zakona građana Kotora.

"Jokiću više ne smijemo dozvoliti da samovoljno odlučuje o sudbini grada Kotora i njegovoj budućnosti, ne poštujući ni građane, ni institucije, ni zakon", zaključuju iz kotorskog SDP-a.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније