Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

20. 03. 2019. 12:36 >> 13:12
61

MARKOVIĆ SIGURAN

Protesti nijesu opasnost po državu

Građanski protesti ne predstavljaju opasnost po državu i njen politički sistem, smatra premijer Duško Marković, koji je ocijenio da Vlada Crne Gore istrajava na planu zaštite države i njenih građana. Ponovio je da zahtjevi za ostavkom nijesu utemeljeni jer, kako kaže, Vlada ima podršku u parlamentu u kojem je izabrana.

Marković je, tokom premijerskog sata kojem nijesu prisustvovali poslanici opozicije, saopštio da je država sve stabilnija.

"Iako možemo slutiti nemjere i ambicije organizatora protesta, opasnosti po državu i njen politički sistem nema. Naša zemlja nije Crna Gora iz 1918. i 1998. To su bile drugačije okolnosti", ocijenio je Marković.

Premijer vjeruje da evroatlanstka i evropska budućnost Crne Gore, te njena nezavisnost ničim ne može biti ugrožena.

Inicirajte provjeru rada Vlade

"Želim da vjerujem da to ne žele ni demonstranti, želim da vjerujem da ne žele rušiti nego graditi, ali nećemo dozvoliti stvaranje atmosfere prevrata, a takav ambijent može dovesti do neželjenih posljedica", poručio je Marković.

Politički subjekti koji, kako je rekao, pribjegavaju korišćenju građanskih protesta zarad ostvarivanja svojih ciljeva, trebalo bi da se prisjete da su od građana izabrani da budu u parlamentu.

On je opoziciju pozvao da u parlamentu inicira provjeru rada vlade,.

“Kao zamjenik predsjednika DPS-a spreman sam da zatražim da poslanici naše partije podrže takvu inicijativu”, rekao je Marković.

Podsjetio je premijer Marković i da platu svakog prvog u mjesecu primaju "i oni koji ih nijesu opravdali u ovom domu".

Marković je, govoreći o aktivnostima Uprave policije prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u posljednjih šest mjeseci, rekao da Crna Gora neće štedjeti ni finansijska, ni materijalna sredstva, kako bi organizovani kriminal protjerali iz naše zemlje.

On je poručio da su kriminalci razumjeli poruku nadležnih državnih organa da u Crnoj Gori nijesu sigurni, zbog čega se značajan broj njih ne nalazi u našoj zemlji.

Podsjetio je i na svoju izjavu iz novembra 2017. godine, kada je rekao da kriminalci u Crnoj Gori neće biti mirni, dok god je ugrožen bilo koji pojedinac ili država.

Kriminal traži način da oslabi institucije

Marković je saopštio da je od 1. septembra prošle do 1. marta ove godine obavljeno 4.487 kontrola lica koji su nosioci kriminalnih aktivnosti, a podnijeto je 78 krivičnih prijava.“

“Za šest mjeseci je bilo duplo više kontrola, odnosno 32 prijave više nego tokom cijele prethodne godine”, rekao je Marković.

On je rekao da je tokom 2018. godine spriječeno 20 likvidacija.

“Sve za rezultat ima činjenicu da značajn broj kriminalaca nije u zemlji. Razumjeli su poruku da u Crnoj Gori nijesu sigurni i da na našim ulicama nema komfora za njih i njihove aktivnosti. Ali pravda ih stiže i tamo gdje se nalze”, rekao je Marković.

Kriminal, kako je rekao, traži različite načine da oslabi institucije.

Komentarišući medijska izvještavanja o kriminalnim aktivnostima, Marković je rekao da nije ddobro za državu kad se iz ugla izvještača i novinara iskazuje sumnja prema institucijama, jer ona ne pomaže sistemu.

Crna Gora pouzdan partner Evropi

"Već iz nje korist izvlači upravo kriminal. Djeluje prosto nevjerovatno da da nosioci organizovanog kriminala, za kojima tragaju nacionalne i međunarodne policije, zauzimaju prostor na naslovnim stranama pojedinih medija, istovremeno dobijajući priliku da drže moralno slovo o državi i njenim institucijama", rekao je Marković. 

 Stoga, kako je rekao, ako nam je bezbjednost imperativ, onda "kriminalcima nema mjesta ni na ulici, ni u institucijama, ni u medijima".

Premijer je rekao i da danas Evropa nema pouzdanijeg partnera u borbi protiv organizovanog kriminala od Crne Gore i njenih institucija.

"Danas je Crna Gora bezbjedna zemlja, u Crnu Goru se bezbjedno dolazi i iz nje odlazi. To je ključni cilj sektora bezbjednosti. Raduje me posebno da imamo situaciju da je negacija imperativ svakog javnog djelovanja, posebno u odnosu na državu i njene institucije", rekao je Marković, podsjećajući da građani imaju povjerenje u rad policije.

Razbili smo, kaže, kriminalnu mrežu i kriminalnu infrastrukturu.

"Sada tragamo za nosiocima organizovanog kriminala. Više ni evropske zemlje nijesu garancije da se mogu kriti od pravde koja se pokreće u Crnoj Gori. Svaki građanin će svakog dana biti bezbjedniji", poručio je Marković.

Пратите нас на

Коментари61

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније