Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

20. 03. 2019. 16:52 >> 17:12

NUHODŽIĆ ISTAKAO

Sistem OKC 112 opravdao očekivanja

Sistem OKC 112, od 2015. godine, kada je uspostavljen, se u kontinuitetu razvijao, a postojanje ovog jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije značajno je sa stanovišta bezbjednosti, kao i zbog brojnih turista koji dolaze u Crnu Goru, kazao je danas u odgovoru na pitanje poslanice Maje Bakrač ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić je podsjetio da su pozivi na broj 112 besplatni i da je servis dostupan 24 časa na više jezika, Informisao da je u toku prošle godine, OKC112 primio 105395 poziva, a da je u 8 333 slučajeva bilo potrebno aktivirati neku od hitnih službi - hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce-spasioce, Policiju i druge specijalističke i hitne službe.

Planirano je da u narednom periodu, u dogovoru sa mobilnim operaterima, pri ulasku u Crnu Goru, turiste dočeka pozdravna poruka sa informacijom o postojanju broja 112, kao i  pokretanje mobilne aplikacije 112, na kojoj će biti svi podaci, od vremenske prognoze, stanja i pomoći na putevima, te prijave određenih događaja, najavio je ministar. “Kada je riječ o daljem unapređenju sistema 112, kroz nadogradnju softverskih i hardverskih komponenti, dobićemo dva nova servisa: automatsko mobilno lociranje i automatsko prijavljivanje saobraćajnih udesa, ukoliko vozila posjeduju taj sistem”, kazao je ministar Nuhodžić i dodao da kvalitetan rad OKC112 iziskuje permanentno ulaganje materijalno tehničkih sredstava, sredstava za obuku i kadrovsko osposobljavanje službenika i da je Crna Gora spremna da ulaže i razvija navedeni servis na dobrobit svih.

“Vjerujem da je uspostavljanje OKC112 opravdalo očekivanja, da je sistem zaštite i spašavanja dobio veoma bitan i pouzdan segment koji je, pored toga što je u funkciji građana Crne Gore, izuzetno značajan sa stanovišta turista koji borave u našoj zemlji”, istakao je ministar.

Odgovarajući na pitanje poslanika Tarzana Miloševića o aktivnostima na poboljšanju kadrovske, infrastrukturne i tehničke opremljenosti graničnih prelaza, ministar Nuhodžić je kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima sve mjere radi unapređenja infrastrukture na graničnim prelazima, u cilju pojednostavljenja procedura prelaska državne granice, posebno u periodu ljetnje turističke sezone. 

U tom smislu, kako je naveo ministar, preduzete su konkretne aktivnosti sa graničnim službama susjednih država, u cilju usaglašavanja prometa i obezbjeđenja veće frekventnosti na graničnim prelazima.„Ipak, svjesni smo da sigurnost granice i ispunjenje Šengen standarda kojima težimo, onemogućavaju da se u jeku sezone izbjegnu određene gužve i duža zadržavanja“, dodao je.

Kada je riječ o unapređenju granične infrastrukture, ministar je kazao da je izvršena nabavka kompjutera sa pristupom policijskim bazama podataka, setova za provjeru dokumenata i druge specijalističke opreme, te da je instaliranjem video nadzora sa očitavanjem registarskih tablica na svim graničnim prelazima unaprijeđen sistem granične kontrole, čime će se skratiti vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima. Govoreći o planovima za naredni period, ministar Nuhodžić je istakao da je za ovu godinu predviđen početak izgradnje i rekonstrukcije graničnih prelaza Ranče, Vraćenović i Šćepan Polje, kao i da se planira nabavka novih mobilnih čitača dokumenata, detektora, te sistema automatsko očitavanje dokumenata na Aerodromu Podgorica.

"Sveukupno, samo iz Sektorske budžetske pomoći, u oblast integrisanog upravljanja granicom i Šengena, u ovoj godini, biće uloženo osam miliona eura. Sve ovo će uticati i na brži protok ljudi, ali i na povećanje sigurnosti i bezbjednosti naših granica, što je, složićete se, apsolutni prioritet“, zaključio je ministar Nuhodžić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније