Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

21. 03. 2019. 13:34   >>  16:48 53

DEMOKRATE I URA

"Prihvatljiv predlog pokreta Odupri se"

Sporazum koji je organizacioni odbor građanskih protesta "Odupri se - 97.000" predložio opoziciji prihvatljiv je za Građanski pokret URA i Demokratsku Crnu Goru, saopšteno je iz te dvije stranke. Iz SNP-a poručuju da će podržati sporazum ako to učine sve ostale opozicione partije. U Pravoj Crnoj Gori, sa druge strane, smatraju da je predlog sumnjiv.

Podsjećamo, predstavnici pokreta "Odupri se" predložili su opozicionim poslanicima sporazum kojim bi se saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, čiji će osnovni zadatak biti stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović ističe da je smjena vlasti i promjena sistema vrijednosti prioritet svih prioriteta, uz poruku da je "sve što su do sada javno saopštili organizatori protesta Demokratska Crna Gora odmah prihvatila".

"I to bez ikakvih uslova. Uostalom, sa gospodinom (Džemalom) Perovićem smo se i do sada lako dogovarali, tako da je za nas predlog sporazuma koji smo dobili prihvatljiv po svim predloženim tačkama. Smjena vlasti i promjena sistema vrijednosti je prioritet svih prioriteta, a dogovor sa organizatorima protesta je potreba većinske, građanske i nezadovoljne Crne Gore", rekao je Bogdnaović.

U Uri kažu da im je prihvatljiv dokument "kao početna kapisla za sistemske promjene u Crnoj Gori".

"Pozivamo sve kolege iz opozicije da podrže ovaj dokument, a onda da zajedničkim snagama, u Vladi građanskog jedinstva, dođemo do prvih slobodnih i demokratskih izbora u Crnoj Gori", poručila je Suada Zoronjić iz ure. 

Kako je navela, uprkos razlikama koje su nesporne, u GP URA vjeruju da opozicija ovog puta ne smije iznevjeriti građane.

"I da u ovom trenutku moramo biti cjelina u nečemu što su osnovna načela društva kojeg ćemo sjutra graditi – sloboda i demokratija", istakla je Zoronjić.

Prema njenim riječima, dokument „Sporazum za budućnost“ je samo dobra osnova za sve što se sjutra mora desiti u Crnoj Gori, a to je, kako je navela, nekompromisno suočavanje sa svim malverzacijama aktuelnog režima.

"Koje su od crnogorskog društva napravile društvo uskraćenih sloboda, nejednakih uslova za sve njegove građane, partitokratsko društvo zarobljenih institucija, društvo korumpiranih političara na vlasti, nepotizma i narastajućih tenzija samo zbog toga što neko drugačije misli od vladajuće većine“, kazala je Zoronjić.

Ona je ocijenila da je takva atmosfera nezdrava, i da se mora raskrstiti sa dubokom političkom i društvenom krizom.

Zoronjić je poručila da se partijske kalkulacije moraju ostaviti po strani, i da nije momenat za nadmetanje partija, već za dogovor sa građanima.

SNP: Podržaćemo sporazum ako i ostale stranke to učine

Socijalistička narodna partija (SNP) podržaće sporazum koji su predložili organizatori građanskih protesta, ako to učine sve ostale opozicione partije, poručio je lider te stranke, Vladimir Joković.

On je na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom 21. godine od osnivanja stranke, kazao da SNP iskreno podržava građanske proteste.

„Zato ovaj za nas veoma značajan datum proslavljamo na neuobičajen način, jer ćemo novac koji bi potrošili na to iskoristiti da plaćamo putne troškove našem članstvu koje u velikom broju svake subote učestvuje na protestima“, naveo je Joković.

On je kazao da se SNP uvijek odazivao pozivima na zajedničko djelovanje, i apelovao na sve relevantne političke faktore u Crnoj Gori da konačno sjednu za sto i vide kako dalje do potpunog uspjeha.

Upitan kakav je stav te stranke o sporazumu koji su organizatori protesta predložili opoziciji, Joković je rekao da su taj dokument dobili u srijedu, i da će se o njemu izjasniti organi partije.

„Sigurno je da će SNP podržati taj sporazum, ako ga sve ostale političke partije podrže“, istakao je Joković.
Prema njegovim riječima, bilo bi bolje da je napravljen zajednički dogovor, kako u tom sporazumu nijedna partija ne bi našla nešto što se kosi sa njenim programskim opredjeljenjem.

Lekić: Bićemo uz građane

DEMOS će nakon konsultacija u stranci podnosiocima Sporazuma o budućnosti odgovoriti do subote, poručio je lider partije Miodrag Lekić.

“Unaprijed mogu reći da ćemo biti uz građane koji - svojom ciljevima u interesu demokratske Crne Gore, ali i ozbiljnošću, dostojanstvom, kulturom ispoljenim na protestima - nas sve zajedno obavezuju na ozbiljne i osmišljenje odluke”, poručio je Lekić.

SDP: Na sastanku sa organizatorima protesta i liderima partija razmotriti dokument

SDP je u saopštenju navela da još jednom iskazuje svoju punu podršku građanskim protestima i poziva sve političke i društvene aktere da stalno doprinose da oni i dalje imaju građanski, a ne partijski karakter.

"Uvažavamo trud koji su uložili predstavnici građanskog pokreta u smislu predlaganja dokumenta kojim bi trebalo da se artikulišu opravdani zahtjevi građana i demokratske javnosti. Tim povodom, smatramo da bi bilo od velike važnosti i u funkciji zajedničkog cilja stvaranja uslova za slobodne izbore, u najskorije vrijeme, organizovati sastanak predstavnika opozicionih parlamentarnih političkih partija i nezavisnih poslanika sa organizatorima protesta kako bi se na njemu zajednički razmotrio predloženi dokument", navodi se u saopštenju SDP-a.

Milačić: Sporazum loše rješenje

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da je predloženi sporazum opoziciji loše rješenje, ali i, kako kažu, sumnjivo "po više osnova." 

Milačić je pitao zašto je pisanje sporazuma "napisan pod očiglednim velom tajne, prije svega – netransparentno".

"Ko je pitao te građane za ovako osjetljiv predlog koji nudi niz veoma problematičnih stavova? Kada? Kako? Odakle pravo organizatorima da na ovaj način u usta svih okupljenih građana stavljaju ovako diskutabilne političke predloge", pitao je Milačić.

 

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније