Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

21. 03. 2019. 16:18   >>  15:52

DARMANOVIĆ U PRIŠTINI

Suštinski važno da svi u regionu blisko sarđuju

"Od suštinske važnosti je da svi subjekti u regionu blisko sarađuju, kao i da odgovorno djeluju ka što bržoj integraciji u EU", saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Bedžetom Pacolijem na Kosovu.

Darmanović se sastao i sa predsjednikom Skupštine Kadrijem Veselijem i predsjednikom Vlade Ramušom Haradinajem.

Šefovi diplomatija dviju država su konstatovali da Crna Gora i Republika Kosovo imaju veoma dobre odnose i izrazili zadovoljstvo frekventnim političkim dijalogom koji osnažuje sveukupnu saradnju.

"Od suštinske važnosti je da svi subjekti u regionu blisko sarađuju, kao i da odgovorno djeluju u cilju brže integracije u Evropsku uniju", naglasio je ministar Darmanović.

Kosovski ministar vanjskih poslova Pacoli je naglasio da su dvije države iskreni prijatelji koji imaju otvorene odnose utemeljene na dobrosusjedstvu i međusobnoj podršci. ,,Crnogorski doprinos regionalnoj stabilnosti veoma je značajan i građani Kosova to cijene", naglasio je ministar Pacoli.

U razgovoru sa predsjednikom kosovske Skupštine Veselijem konstatovana je odlična saradnja između Crne Gore i Kosova, što je i potvrđeno u prethodnom periodu prilikom adresiranja pitanja od zajedičkog interesa.

,,Republika Kosovo i njeni građani imaju veliko poštovanje za rezultate državne politike Crne Gore", kazao je predsjednik Veseli. Takođe, naglašena je važnost parlamentarne dimenzije saradnje između dvije države, kao važnom segmentu sveukupnih odnosa.

Tokom sastanka sa premijerom Haradinajem, šef crnogorske diplomatije je istakao da Crna Gora s pažnjom prati i podržava dijalog Kosova i Srbije, naglasivši da je važno da dvije strane postignu održiv sporazum koji će biti u funkciji dugotrajne stabilnosti Zapadnog Balkana. Komentarišući bilateralne odnose, kosovski premijer je kazao da "Crna Gora predstavlja primjer uspješnog modela razvoja i državu na koju se moraju ugledati i druge države u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija".

Takođe, konstatovana je potreba unaprjeđenja privredne saradnje između dvije države, u prvom redu kroz bolje infrastrukturno povezivanje.

U svim razgovorima ministar Darmanović je posebno naglasio pitanje statusa crnogorske zajednice na Kosovu, koje je u fokusu pažnje Vlade Crne Gore, te izrazio uvjerenje da će crnogorska nacionalna manjina ubrzo dobiti i ustavno-pravni tretman.

U tom kontekstu, kosovski zvaničnici su bili jedinstveni u ocjeni da će težiti što skorijem priznanju statusa nacionalne manjine u najvišem pravnom aktu Kosova, te većoj reprezentativnosti i boljem položaju crnogorske zajednice. Na tu temu, ministar Darmanović je danas razgovarao i sa predstavnicima crnogorskih iseljeničkih društava, te istakao da smo ohrabreni uvjeravanjima kosovske strane da će njihov status u narednom periodu biti prepoznat Ustavom. Pored toga, bilo je riječi i o skorom otvaranju Razvojnog centra Crnogoraca, koji će biti sjedište kulturnih, privrednih i naučno-obrazovnih projekata naše zajednice na Kosovu.

Ministri Darmanović i Pacoli potpisali su danas Sporazum o saradnji između dvije države u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

"Crna Gora u kontinuitetu, na temelju posvećenosti dobrosusjedstvu i bliskoj regionalnoj saradnji, dijeli iskustva i ekspertizu u procesu evropskih integracija sa svim svojim susjedima", kazao je ministar Darmanović, te dodao da Kosovo može da računa na našu podršku i u ovom pogledu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније