Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

22. 03. 2019. 10:35 >> 13:29
45

"SPORAZUM ZA BUDUĆNOST"

Crnogorska za, UCG traži sastanak

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević poručio je da je tekst koji su organizatori protesta “Odupri se”, ponudili opoziciji ozbiljan i realističan dokument, koji je za tu partiju prihvatljiv. Prihvaljiv je i za Ujedinjenu Crnu Goru ali kako su kazali, kao nacrt, odnosno, polazna osnova na osnovu koje, kako su kazali, inicijatori zajedno sa opozicijom, treba da sačine konačan Sporazum.

“U dokumentu se jasno ističe vrijednosno usmjerenje autora i njihova poruka da crnogorsko društvo treba da se razvija u duhu liberalno demokratskih normi. Time se potvrđuje privrženost idejama i idealima slobodnog i pluralnog društva, vladavini prava i našoj konstitucionalnoj tradiciji", izjavio je Pavićević.

On je dodao da osnovni cilj Vlade građanskog jedinstva treba da bude stvaranje uslova za održavanje poštenih i slobodnih izbora, što je primjerena i precizna reakcija na situaciju duboke krize legitimiteta institucija, koja je, kako kaže Pavićević, ogoljena aferom "Koverta".

"Posebno je dobra poruka da Vlada građanskog jedinstva neće nijednom svojom aktivnošću ili odlukom mijenjati utvrđeni spoljnopolitički pravac Crne Gore. To je važna poruka, prije svega zato što Crna Gora ne samo geografski, već i vrijednosno treba da pripada Zapadu i tu pripadnost treba da učvršćujemo", rekao je Pavićević.

On je dodao da ovaj dokument treba da prihvati i Demokratska partija socijalista.

"Svako drugačije djelovanje predstavnika vladajuće strukture predstavljalo njihov dodatni udar na državu i državne institucije", zaključio je Pavićević.

UCG: Konačnu verziju Sporazuma  uraditi na sastanku

Za UCG tekst koji su dobili od organizatora protesta je prihvatljiv kao nacrt, odnosno, polazna osnova, na osnovu koje svi, inicijatori zajedno sa opozicijom, treba da sačine konačan Sporazum.

"Razumijemo da organizatori protesta imaju dobru namjeru, ali na zajedničkom sastanku iz Nacrta moramo otkloniti ozbiljne nedostatke koji bi nam već sjutra mogli napraviti nerješive probleme", navode iz UCG.

Važno je, ističu, prihvatiti ono što primjećuju građani, kako niko ne bi posumnjao da su propusti namjerni.

"Samo ime Sporazuma nas obavezuje da tako uradimo. U tom cilju ohrabrujuća je i javna podrška koja je stigla od nekoliko opozicionih stranaka pozivu UCG da se što prije organizuje sastanak opozicije", navodi se u saopštenju.

Iz UCG su kazali da apsolutno podržavaju ideju o Vladi državnog ili građanskog jedinstva, čije su, dodaju, formiranje 8 mjeseci usamljeno predlagali.

"Formiranju takve Vlade mora prethodiiti ostavka predsjednika države Ðukanovića jer je to bio prvi zahtjev velikih protesta, i dužnost svih je da se od tog zahtheva ne odustaje, već da se on upiše u Sporazum. Ne smijemo dopustiti da Đukanović daje mandat za sastav nove Vlade jer bismo mu time vratili izgubljeni legitimitet i abolirali ga od odgovornosti", ističu iz UCG.

Smatraju da se u Sporazum mora upisati na koji rok najmanje takva Vlada treba da funkcioniše. Rok od svega nekoliko mjeseci, kako su kazali, ne smije biti prihvatljiv.

"Mora biti jasno, između ostalog, kada već svojim potpisima treba da garantujemo Sporazum za budućnost, ko predlaže trećinu Vlade iz reda nezavisnih intelektualaca? Mora, jer kada se uđe u pregovore, može biti kasno za ispravke, s obzirom da DPS u parlamentu ima većinu od 42 mandata sa koalicionim partnerima. Vjerujemo da je namjera onih koji su pisali nacrt Sporazuma da u dogovoru sa njima mi iz opozicije u Skupštini predložimo nezavisne kandidate, jer bi u protivnom DPS mogao obezbijediti za sebe dvije trećine u novoj prelaznoj Izvrsnoj vlasti. Tada bi i mjesto premijera postalo mnogo nevažnije", dodaju iz UCG.

Gotovo suvišnim smatraju isticanje da neće biti promjene spoljnopolitičkog kursa jer, kako su kazali, ograničeni mandat Vlade građanskog jedinstva to i ne dozvoljava.

Ipak, kako su kazali, moraju se precizno pobrojati zakoni na kojima se mora raditi u međuvremenu, kao i organi i tijela na čijem čelu su neophodne smjene odlukama Vlade, ali i Skupštine.

Podsjećaju da su mnogo puta istakli da bez izmjene izbornog zakonodavstva, zakona o prebivalištu i boravištu, kao i biračkom spisku ne može biti slobodnih izbora koji su svima cilj.

"Iz nacrta Sporazuma jasno je da predstavnici organizacije "Odupri se" zajedno sa opozicijom moraju pregovarati vrlo brzo sa parlamentarnom većinom. To potvrđuju više puta iskazani stavovi organizatora. Normalno je da prethodno međusobno uklonimo nesuglasice jer smo svi, i jedni i drugi, dio velikih protesta, a nakon toga zajednički da ispostavimo plan DPS-u. Međusobno ne razgovarati i ne dogovarati se, a potom pregovarati sa DPS-om nije logično. Štetno je. Ipak, ponuđeni Sporazum, ponavljamo, predstavlja prihvatljivu osnovu, odnosno Nacrt, za konačnu demokratizaciju društva", zaključuju iz UCG.

Radnička partija: O sporazumu da ne bude ulitimatum

Za Radničku partiju Sporazum o budućnosti će biti prihvatljiv ako ga organizatori protesta „Odupri se 97000“ ne nude kao ultimatum i nešto što se ne može mijenjati i o čemu se ne može pregovarati i voditi dijalog, poručuju iz te stranke.

Iz Radničke partije poručuju da bezrezervno podržavaju proteste, kao i ideju o zajedničkom djelovanju opzicije i organizatora protesta u cilju ostvarenja zahtjeva, a to su ostavke predsjednika države i vlade i ostalih državnih funkcionera.

Podržavaju, kako navode, i formiranje tehničke vlade koja će pripremiti slobodne i poštene izbore.

“To je ideja vodilja i ugaoni kamen koji treba postaviti, a sve ostalo je stvar dogovora oko tehničkih detalja kako tu ideju realizovati. Svaka druga stavka u Sporazumu koja bi narušavala zajedničko djelovanje i bilo koga odbijala predstavlja višak i ne treba da stoji u Sporazumu”, poručuju iz Radničke partije.

Damjanović: Zajedno do konačne verzije Sporazuma

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je spreman da se zajedno sa ostalim opozicionim kolegama poslanicima dođe do konačne verzije teksta Sporazuma, a u cilju zajedničke borbe za slobodnu, prosperitetnu i politički, ekonomski i socijalno, stabilnu Crnu Goru.

"Kada je riječ o samom tekstu Sporazuma, sugerišem da, vezano za ideju formiranja Vlade građanskog jedinstva, u istoj, kao predstavnici vlasti, ne mogu i ne smiju participirati akteri afere “Koverta” i drugih afera koje su potresale ili potresaju Crnu Goru, te da to treba jasno definisati, kao što je neophodno definisati i rokove za ispunjenje zahtjeva iz Sporazuma. U odnosu na pitanje fer Ii slobodnih izbora na svim nivoima, principijelno treba insistirati da Predsjednik države skrati svoj mandat, kako bi se sa parlamentarnim i lokalnim, istovremeno održali i novi, slobodni predsjednički izbori", naveo je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније