Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

22. 03. 2019. 18:10   >>  17:34

BREGU SAOPŠTILA

Zapadni Balkan da bude geopolitički prioritet EU

Zapadni Balkan treba da bude geopolitički prioritet Evropske unije, ali region mora da nadmaši sebe i da bude kvalitetan partner u evropskoj integraciji, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je na neformalnom sastanku Radne grupe za region Zapadnog Balkana (COWEB), u Sarajevu istakla da je regionalna saradnja jedno od najvećih dostignuća Zapadnog Balkana.

»Do sada je donijela dvije ključne koristi, a to su stabilnost, iako često pretjerano korištena, ipak je i dalje ključna riječ za region, i jednako važne različite praktične koristi koje se odražavaju na svakodnevni život građana, kao što je, na primjer, Regionalni ekonomski prostor«, rekla je Bregu.

Ona je kazala da je dug put u najavi, praćen brojnim izazovima.

»Najveći od njih je produbljivanje regionalne saradnje u ovom vremenu neizvjesnosti. S druge strane, regionalna saradnja i dalje donosi koristi s čim je saglasno 72 odsto građana Zapadnog Balkana«, navela je Bregu.

Potreban je, smatra ona, snažan podsticaj sa obje strane da se uspije.

»Evropska unija je najvažnija snaga u regionu za promociju demokratije, vladavine prava, poštovanja osnovnih prava i manjina. Činjenica je da je proširenje EU imalo velikog uticaja u regionu Zapadnog Balkana«, dodala je Bregu.

Na neformalnom sastanku bilo je govora i o načinima i metodama kako povećati efikasnost mehanizama regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, s obzirom da je u zajedničkom interesu i Evropske unije i regiona da se razvije dublja saradnja u Jugoistočnoj Evropi, kao i između regiona i EU, te se pri tome osigura stabilnost i bolji život njihovih građana.

Na sastanku su se okupili politički direktori Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i predstavnici zemalja članica Evropske unije kako bi zajednički razmatrali kako najbolje iskoristiti strukturu i postignuća regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u svjetlu procesa evropske i evroatlantske integracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније