Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

29. 03. 2019. 16:47   >>  16:11 8

NOVA

Mandić: U Crnoj Gori smo progonjeni

Nova Srpska demokratija (Nova) u programu i svakodnevnom djelovanju oslanja se na srpsku tradiciju, kulturu, umjetnost i nauku, i zbog toga je ta partija u Crnoj Gori ozloglašena i progonjena, smatra njen lider Andrija Mandić.

 

Nova je, povodom stote godišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije, ustanovila nagradu, Povelju sa imenom Marka Dakovića. Na svečanoj sjednici Glavnog odbora te partije u Beogradu to priznanje je danas uručeno akademiku Matiji Bećkoviću.

Mandić je kazao da je Nova najviše ozloglašena jer pokazuje da ta tradicija u Crnoj Gori nije zaboravljena, da je živa i životvorna, da i danas punom snagom inspiriše nove generacije.

“Mi smo politička stranka koja se u programu i svakodnevnom djelovanju oslanja na srpsku tradiciju, a to znači na srpsku kulturu i umjetnost, nauku, na veličanstvene ličnosti naše duhovne istorije. To je ta naša vječita politička mana, i zbog toga je Nova u Crnoj Gori ozloglašena i progonjena”, naveo je Mandić.

On je kazao da je svečano okupljanje Glavnog odbora Nove u Beogradu istinski praznik te partije, za sve njihove članove i simpatizere.

Prema riječima Mandića, o današnjim crnogorskim okolnostima najbolje govori činjenica da se Novoj kao najteži prigovor pripisuje da su još odani srpskoj tradiciji.

“Najblaže rečeno da smo tvrdoglavi i staromodni, da naivno vjerujemo kako su u savremenoj politici važni mitovi, da je važna umjetnost, da postoji etika. Druge vrijednosti su sad na cijeni, sve je na prodaju – to nam poručuju snalažljivi, elastični, novokomponovani montenegrini, srećni što su se oslobodili Njegoševog strogog zavjeta i etike Marka Miljanova”, dodao je Mandić.

On je kazao da je Marko Daković bio vođa ujediniteljskog pokreta u Crnoj Gori, političar, advokat, vrsni intelektualac, dosljedni opozicionar i borac za demokratske reforme u knjaževini i kraljevini Crnoj Gori, po svemu uzorna figura nacionalne istorije.

“I zato danas njegovim ordenom politički predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore žele da okite grudi najvećeg živog srpskog pjesnika, Matije Bećkovića”, kazao je Mandić, saopšteno je iz Nove.

Kako je naveo, Glavni odbor Nove jednoglasno je odlučio da prvi dobitnik tog ordena bude Bećković.

“Glas Bećkovića već decenijama odjekuje Crnom Gorom, i svi ga razumiju, čitav narod”, rekao je Mandić.

Kako je dodao, svi nepogrešivo osjećaju ljepotu, tragiku, ironiju i neponovljivi humor Bećkovićeve pjesničke riječi i pamte njegove besjede, a to je neoborivi dokaz da je srpski jezik i danas njihova riznica i moćno oružje.

“Oni koji se danas u Crnoj Gori bore protiv srpskog jezika i ćirilice, koji bi da nas odvoje od Njegoša, Dakovića i Bećkovića, da nas liše te basnoslovne intelektualne baštine, htjeli bi da i nas pretvore u nemušte sluge bjelosvjetskih trgovaca i prevaranata”, kazao je Mandić.

Tome se, kako je dodao, Nova suprotstavlja i današnjim činom.

“Nemamo pravo da se odreknemo svojih najboljih predaka, ljudi po kojima je srpski narod prepoznatljiv i uvažen među drugim narodima”, kazao je Mandić.

Kako je naveo, na ovaj način žele da pošalju poruku “odnarođenom” crnogorskom režimu da neće uspjeti u svom naumu da uspostavi vještačke barijere među Srbima.

“Nema te sile, smiješnih administrativnih zabrana i državnih granica, koje mogu razdvojiti Bećkovića i druge srpske intelektualce od njihovog naroda koji živi u Crnoj Gori. Zato smo danas tu i našim primjerom svjedočimo tu istinu”, zaključio je Mandić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније