Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

01. 04. 2019. 12:36   >>  12:05 3

OTVORENO PISMO

Ministarstvo vanjskih poslova vratiti na Cetinje

Desetak crnogorskih intelektualaca i umjetnika uputilo je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru vanjskih poslova Srđi Darmanoviću i gradonačelniku Cetinja Aleksandru Kašćelanu, sa zahtjevom da se Zakon o prijestonici konačno počne poštovati i da se Ministarstvo vanjskih poslova preseli na Cetinje.

"Ministarstvo vanjskih poslova je u avgustu 2013. godine pokrenulo inicijativu da, poslije gotovo sto godina, svoje sjedište vrati na Cetinje. Inicijativa je pokrenuta i prihvaćena sa sviješću da ne može biti pune državne i nacionalne emancipacije Crne Gore, bez kulturnog, političkog i ekonomskog oživljavanja stare prijestonice" navodi se u otvorenom pismu.

Kako se dodaje, Cetinje je više od pola milenijuma – od sazdanja grada 1485. do Podgoričke skupštine 1918. – bio naš Jerusalim, Firenca i Vajmar.

"Cetinje je, dakle, više od ostalih naših gradova, dijelilo sudbinu Crne Gore: u svim njenim usponima i padovima. Stoga, poslije referenduma 2006. očekivala se renesansa prijestonice koja je zbog poznatih političkih razloga bila marginalizovana prethodnih decenija. Proces revitalizacije Cetinja nakon obnavljanja nezavisnosti odvija se sporije od očekivanog, i zato je predložen Zakon o prijestonici, koji je usvojen 2017. godine u Skupštini Crne Gore. No, zbog koncepcijskih razloga ili nevoljnosti određenih segmenata vlasti, po svemu sudeći, opstruira se već donešena zakonska odluka. Pomenuta inicijativa i zakon zasad su mrtvo slovo na papiru: od završetka građevinskih radova i opremanja zgrade bivšeg Ruskog poslanstva, u kojem je predviđeno sjedište Ministarstva vanjskih poslova, prošlo je više od dvije godine" navodi se u pismu.

Podsjećaju da je za obnovu bivšeg Ruskog poslanstva namjenski utrošen novac poreskih obveznika, i da građani od nadležnih organa, Vlade i Prijestonice, očekuju zvanično očitovanje o eventualnim problemima zbog kojih se ne sprovodi Zakon o prijestonici.

"Mi javni djelatnici sa Cetinja, zahtijevamo da, u skladu s parlamentarnim zakonom koji vas imperativno obavezuje, vratite Ministarstvo vanjskih poslova u grad pod Lovćenom, na njegovo prirodno mjesto, u toku kalendarske 2019, jer su se za to stekli svi predviđeni uslovi. Današnji i budući ministri, kao nastavljači jedne prepoznatljive diplomatske tradicije, koju su, u modernom smislu, utemeljili Stanko Radonjić, Gavro Vuković, Petar i Jovan Plamenac, Eugenije Popović, treba da stoluju u gradu Crnojevića i Petrovića Njegoša, da na taj način i simbolički podupru zaokruživanje jednog važnog segmenta našeg kulturnog i političkog identiteta i subjektiviteta, te podstaknu ukupni razvoj Cetinja" zaključuje se u pismu koje su potpisali Mijo Adžić, Boban Batrićević, Borislav Cimeša, Aleksandar Čilikov, Jelena Đurović, Mihailo Mujo Jovićević, Anđe Kapičić, Luka Lagator, Janko Ljumović, Milija Pavićević, Milorad Popović, Maja Roganović, Dragan Spasić, Marko Špadijer, Sreten Vujović, Sretan Zeković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније