Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

01. 04. 2019. 16:09   >>  15:32 2

STANIĆ

"SDP dio institucionalne i vaninstitucionalne borbe"

Socijaldemokratska partija (SDP) dio je institucionalne i vaninstitucionalne borbe za omogućavanje elemenata sporazuma koji su opozicioni poslanici i organizatori protesta potpisali u subotu, kazao je portparol te stranke Mirko Stanić.

On je agenciji MINA kazao je da ta stranka danas učestvuje u radu Skupštine, prije svega zbog toga što su odgovorni prema građanima i onome što je SDP radio u parlamentu kroz zakonodavnu i amandmansku aktivnost.

On je podsjetio da SDP trenutno ima niz zakona koji su u skupštinskoj proceduri, čijim bi se usvajanjem značajno poboljšala ekonomsko-socijalna situacija građana.

„Tu, prije svega, mislim na Zakon o povećanju minimalne zarade sa sadašnjih 193 na 250 EUR, koji bi direktno omogućio bolji standard za preko 77,5 hiljada građana“, kazao je Stanić.

Kako je naveo, u proceduri je i Predlog zakona o ukidanju kriznog poreza, koji danas pogađa 38,2 hiljade građana.

„naš zahtjev je da se taj krizni porez ukine, i da se za taj iznos poveća 38,2 hiljade zarada“, rekao je Stanić.

On je podsjetio i da je SDP u proceduru uputio predlog kojim traže smanjenje stope PDV-a na električnu energiju.

„Naš predlog je da, kao odgovorne država, ne ulazeći u finansijsku dobit Elektroprivrede, predložimo smanjenje stope PDV-a koji država naplaćuje na električnu energiju sa 21 na sedam odsto, po ugledu na naše kolege iz Hrvatske“, kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, SDP u proceduri ima i predlog zakona kojim traže smanjenje stope akciza na gorivo koje su značajno povećane u posljednje tri godine, čime bi se, kako je naveo, značajno doprinijelo rasterećenju građana i privrede i dinamičnijem ekonomskom razvoju.

„Sve su to razlozi socio-ekonomske prirode zbog kojih je potrebno da klub SDP-a bude u Skupštini i da se bori za interese građana i u ovoj, i u političkoj sferi“, smatra Stanić.

U SDP-u, kako je naveo, smatraju da je taj način kompatibilan sa onim što rade predstavnici građana koji protestuju tražeći političke promjene.

„Mi smo, svakako, dio i jednog i drugog procesa – i institucionalne i vaninstitucionalne borbe za omogućavanje elemenata sporazuma koji smo potpisali na trgu u subotu“, istakao je Stanić.

On je podsjetio da su i zahtjevi međunarodnih partnera, naročito iz Evropske unije, da se u Skupštini razgovara o svim uslovima za fer i demokratske izbore.

„Tako da imamo još jedan razlog da se u Skupštini razgovara o svim elementima, svim zahtjevima građana na protestima“, kazao je Stanić.

Sve to se, kako je naveo, može dogovoriti u Skupštini.

„To je značajan razlog zbog kojeg će poslanici SDP-a, nezavisni, a siguran sam ubrzo i većina poslanika opozicije, nastaviti rad na ostvarivanju želja građana koji protestuju, kako bi omogućili održavanje fer i demokratskih izbora“, zaključio je Stanić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније