Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

03. 04. 2019. 17:05   >>  17:05 1

DAMJANOVIĆ OCIJENIO

Rad Odbora besmislen bez tehničke vlade

Rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva besmislen je bez tehničke vlade, a koja bi kontrolisala ono što bi to skupštinsko tijelo donijelo, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović dodajući da bi ona trebalo da bude izabrana najkasnije do kraja redovnog proljećnjeg zasjedanja.

On je rekao da je izuzetno važno da poslanici opozicije učestvuju u radu plenuma i da tako, između ostalog, mogu afirmisati ciljeva i zahtjeve sa građanskih protesta.

Damjanović je naveo da je odgovoran prema građanima koji su ga birali da u Skupštini zastupa njihove stavove, kritikuje vlast i zajednički sa ostalim kolegama raskrinkava „marifetluke vlasti za koje se ne ne bi znalo da opozicija ne učestvuje u parlamentu“.

“Ne radi se ovdje ćemo li biti preglasani od glasačke mašinerije vlasti, radi se o tome da je parlament jedini slobodni medij preko kojeg se može poslati necenzurisana poruka i govoriti o svim problemima važnim za građane”, kazao je Damjanović agenciji MINA.

On smatra da je dobro što se veliki broj kolega iz opozicije vratio u parlament.

“Moramo naš zadatak ovdje da ispunimo - da zastupamo građane koji ne misle kao vlast i da na djelu pokažemo koliko se mora i može bolje, a kako ova vlast ne radi u interesu građana”, naveo je Damjanović.

On je rekao da je vlast ukrala mjesta koja su pripadala opoziciji u prošlom sazivu, a koja se tiču predsjedavanja odborima i kontrolnim mehanizmima i naglasio da opozicija neće učestvovati u odborima dok se ne vrati situacija iz ranijih saziva Skupštine.

„Funkcija parlamenta ko zakonodavnog organa su potpuno srozane i ostalo je još samo da se plenarna sala i sjednica iskoristi da bi se poslale poruke građanima i jasno kazalo dokle se stiglo sa uništavanjem institucija od vladajuće većine“, rekao je Damjanović.

Komentarišući rad Odbor za reformu daljeg izbornog i drugog zakonodavstva, Damjanović je rekao da je ukazao da način na koji se to radi nije dobar i jedini tražio da se definiše da će tehnička vlada kontrolisati te procese.

Kako je ocijenio, samo uz tehničku vladu koja bi kontrolisala ono što se definiše kao novo izborno zakonodavstvo može se doći do slobodnih i fer izbora, slobodno izražene volje građana i do legitimne vlasti koja bi onda trebalo da radi u interesu svih.

“Ovako fingirati rad odbora bez odbora, formirati radne grupe i podrgupe, izigravati kvazi parlament ili parlament u parlamentu, sazivati sjednice radnih grupa Odbora, koji bez opozicije nema smisla, samo je obična karikatura i zamajavanje, ne javnosti, nego onih koji to rade“, rekao je Damjanović i pozvao kolege koji su formalno u odboru da i dalje ne učestvuju, odnosno istupe iz tog privremenog skupštinskog tijela.

Prema njegovim riječima, Odbor je besmislen ukoliko se ne formira tehnička vlada koja bi kontrolisala ono što bi Odbor donio kao novo izborno zakonodavstvo.

Na pitanje koji je rok na koji opozicija može da čeka da bude formirana tehnička vlada, Damjanović je podsjetio da je krajni rok za održavanje parlamentarnih izbora kraj septembra naredne godine.

„To znači da bi rad tehničke vlade trebalo da bude oročen na najmanje godinu, što proizilazi da bi do kraja redovnog proljećnjeg zasjedanja, odnosno kraja jula, već trebalo obaviti najneophodnije pripreme da se ta vlada izabere i krene u kontrolu predizbornog procesa“, kazao je Damjanović.

On smatra da naredne godine treba organizovati na svim nivoima.

„Osim izbora za državi parlament i u svim opštinama, moramo da imamo i nove predsjedničke izbore do kojih može doći tako što predsjednik države skratio svoj mandat, podnio ostavku ili šta god. Sve ovo ima smisla samo ako imamo izbore na svim nivoima u jednom danu, nakon što tehnička vlada pripremi uslove“, istakao je Damjanović.

On je kazao da su besmisleni izbori u trenutnim uslovima i da će, ako propuste da urade šta treba, biti ugrožen izborni proces i doći do bojkota izbora.

„To će Crnu Goru uvesti u još veću političku nestabilnost, a samim tim ekonomsku i socijalnu i neće donijeti dobro nikome u državi“, poručio je Damjanović.

On je apelovao na vlast da pokažu odgovornost, da se ozbiljno suoče sa protestima, onim što je u Sporazumu i da se rokovi ispoštuju kako bi se već ušlo u razgovore kojim bi se olakšao, kako je rekao, trenutno vrlo problematičan politički ambijent.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније