Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

04. 04. 2019. 13:34 >> 13:33

SIGFUSON I BRAJOVIĆ

Nordijski savjet dobar primjer za Crnu Goru

Nordijski savjet je primjer dobre, mirne i demokratske saradnje i Crna Gora može mnogo da nauči iz tih iskustava i preuzme sva dobra rješenja, ocijenili su predsjednici parlamentaa Crne Gore i Islanda, Ivan Brajović i Stajngrimur Sigfuson.


Brajović je kazao da je na sastanku sa Sigfusonom saopštio da je Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji.

"Ukazao sam da je Nordijski savjet, čiji je Island član, odličan primjer regionalne saradnje i mislim da države Zapadnog Balkana mogu mogo da nauče iz tih iskustava, razmotre način rada i preuzimaju sva dobra rješenja“, rekao je Brajović na konferenciji za novinare.

On smatra da treba jačati normativnu pravnu bazu između dvije države i da postoji mnogo prostora za saradnju.

"Naši dobri politički odnosi treba da omoguće inteziviranje naših ekonomskih odnosa i ti potencijali nijesu dovoljno iskorišćeni, posebno u turizmu, gdje i Crna Gora i Island bilježe orgroman rast svake godine“, naveo je Brajović.

On je kazao da je Crna Gora spremna da parlamentarnu saradnju sa Islandom diže na mnogo veći nivo.

Sigfuson je rekao da Island i Crna Gora nemaju mnogo toga zajedničkog ali da, iako male nezavisne zemlje, mogu imati snažnu ulogu.

Prema njegovim riječima, sve male države u svijetu imaju zajedničke osobine, zavise mnogo od međunarodnih konvencija i vladavine prava, i važno je da sukobe rješavaju mirno, na demokratski način i bez upotrebe sile.

"S obzirom na činjenicu da nemamo veliku vojnu moć ili ekonomsku snagu, vrlo je važno za nas da se udružimo kako bi na pravi način mogli da riješimo bilo kakvu situaciju uz vladavinu prava i poštovanje demokratije“, poručio je Sigfuson.

On je rekao da je sa Brajovićem razgovarao o turizmu, koji je važna privredna grana za obje države.

"Island je 2008. godine imao duboku ekonomsku krizu i uspjeli smo da se oporavimo vrlo brzo. Imali smo veliki porast broja turista od 500 hiljada do oko 2,3 miliona i sve se dogodilo za deceniju“, rekao je Sigfuson.

On smatra da je Nordijski savjet može biti dobar primjer za Crnu Goru.

"Nordijski savjet je primjer ne samo dobre, mirne i demokratske saradnje, veći i toga kako države, koje su do nedavno bile u sukobu, mogu da imaju dobre odnose i kako iz teške prošlosti možemo preći na plodonosnu, demokratsku i mirnu sadašnost“, istakao je Sigfuson.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније