Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

04. 04. 2019. 17:24   >>  17:31 14

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

"Datum prijema u EU nas ne opterećuje"

Dužnost malih zemalja je da rade zajedno, i da se na taj način više pitaju među velikim igračima, ocijenjeno je u razgovoru crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa šefom islandskog parlamenta Stajngrimurom Sigfusonom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

 

Đukanović je sagovornika upoznao sa tim da su prioriteti državne politike nakon prijema u NATO integracija u Evropsku uniju (EU) i nastavak dinamičnog ekonomskog rasta.

“Datum prijema u EU nas ne opterećuje, posvećeni smo tom procesu prije svega jer želimo da budemo dio evropskog sistema vrijednosti. Zato smo snažno posvećeni sprovođenju institucionalnih i strukturnih reformi i stvaranju pouzdanog ambijenta za investiranje”, kazao je Đukanović.

On je podsjetio na razloge višedecenijskog zaostajanja Zapadnog Balkana za razvijenom Evropom koji, kako je kazao, opominju da za region nema alternative, i da je važno uhvatiti priključak sa evropskim razvojem i na taj način učvrstiti stabilnost.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je iskazao zadovoljstvo posjetom islandskog predsjednika parlamenta, koja predstavlja priliku za dalje unapređenje odnosa dvije države.

„Uz izuzetno pozitivnu emociju i odnos koji Crna Gora ima prema Islandu, državi koja je prva priznala našu nezavisnost i ratifikovala protokol o pristupanju NATO-u, dinamika susreta na visokom i najvišem nivou otvara prostor za uvjerenje da će odnosi dvije zemlje nastaviti da idu samo uzlaznom linijom“, kazao je Đukanović.

On je, kako se navodi, posebno ukazao na mogućnosti saradnje u oblasti poljoprivrede i ribarstva, kao i razmjenu iskustava u turizmu, investicijama i trgovini.

„Predsjednik Skupštine Islanda visoko je ocijenio odnose dvije države koje imaju odlične predispozicije za jačanje međusobne saradnje. Pored turizma ribarstva i trgovine ukazao je i na mogućnosti zajedničkog djelovanja na polju energetike“, kaže se u saopštenju.

Sigfuson je, kako se navodi, iskazao punu podršku za integracione aspiracije Crne Gore, cijeneći da je integracija optimalan okvir za unapređenje kvaliteta života građana na ovim prostorima.

„Evropski odnosi za Crnu Goru mogu donijeti samo dobro“, naglasio je Sigfuson.

Zajednički je ocijenjeno da Crna Gora i Island kao male zemlje kroz intenzivan dijalog i saradnju mogu dodatno afirmisati svoje pozicije i na međunarodnoj sceni i kroz principe multilateralizma.

„Naša je dužnost da kao male zemlje radimo zajedno i time se više pitamo među velikim igračima“, kazao je Sigfuson, dodajući da je međunarodna saradnja malih zemalja od vitalnog značaja.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније