Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

05. 04. 2019. 11:32 >> 11:33
16

DARMANOVIĆ TVRDI

NATO znači stabilnost za Zapadni Balkan

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović ocijenio je da članstvo u NATO-u znači produženi pojas stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i smanjuje prostor za djelovanje protivnika vrijednosti evroatlantske porodice.

Darmanović, koji je u Vašingtonu prisustvovao ministarskom sastanku NATO-a kojim je obilježena 70. godišnjica osnivanja alijanse, istakao je da, što se više širi zona članstva Alijanse, region postaje stabilniji.

"Srbija će vjerovatno u nekom momentu morati da se odluči kuda želi da ide. Za sada vidimo da aktivno radi na svom članstvu u Evropskoj uniji i svakako joj u tome želimo uspjeh. Bilo bi odlično da svi krenemo tim pravcem i imamo uspjeha u tome, ali ipak, geopolitika je nešto drugo. Tako da će Srbija vjerovatno u nekom momentu morati da donese neke strateške odluke. Nažalost, za sada nema napretka u vezi sa Bosnom i Hercegovinom što se tiče njenih aspiracija prema NATO-u. Čini se čak da je poslije ovih izbora došlo do izvjesnog pogoršanja situacije u tom pravcu. Ipak ovo je sve jedan proces i ne mogu se sve stvari riješiti odjednom", rekao je Darmanović za Glas Amerike.

Crnogorski ministar spoljnih poslova ocijenio je veoma značajnim to što je Sjeverna Makedonija još jedna od država Balkana na putu članstva u NATO – očekujući i iskorak na putu te zemlje prema Evropskoj uniji.

"Uklonjen je jedan skoro trodecenijski problem između dvije države oko imena. Sjeverna Makedonija i Grčka su zajedno rješavajući to pitanje pokazale i viziju i hrabrost. Otvoren joj je put u NATO strukture. A kada dođe vrijeme za to – nadamo se da će na ljeto ove godine, kao i Albanija, dobiti poziv da počne pregovore sa EU. Ako računamo Hrvatsku i Sloveniju i tome dodamo Crnu Goru, Albaniju i sada Sjevernu Makeodniju veći je dio regiona pod NATO kišobranom. Tako da su napravljeni značajni uspjesi. Sve zemlje su aspiranti za Evropsku uniju, neke su članice Hrvatska i Slovenija, druge su na putu, poput Crne Gore koja je predvodnik. Tako da, iako postoji geopolitička kompeticija na području Balkana, ipak postoje rezultati kojima možemo biti zadovoljni", smatra Darmanović.

Još jedan od izazova sa kojima se suočavaju, kako države članice NATO-a, tako i EU, su napeti odnosi sa Rusijom. Srđan Darmanović tim povodom smatra da će Rusija još dugo biti goruća tema.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније