Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

07. 04. 2019. 08:10   >>  08:10 38

PROFESOR BOŽOVIĆ

Paljenjem zastave bi da dobiju političke poene

Zastava je izraz identiteta države ili organizacije i njeno paljenje nije dobar manir, nego sporan čin, i etički i estetski. To je vrsta destrukcije, kazao je za Pobjedu Ratko Božović, sociolog i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

 

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić zapalio je, na dan 70. godišnjice NATO-a, zastavu Alijanse, na performansu u Podgorici.

“Zapalili smo zastavu od 10 metara ili, bolje rečeno, baklju slobode, ali ne iz želje da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda, nego da nas vide gospoda iz Brisela i Vašingtona koja su stisnula taster 1999. godine”, poručeno je sa performansa.

Profesor Božović kaže da je paljenje zastave "prešlo u naviku", te da se to radi zbog prikupljanja političkih poena.

"Lično mislim da to nije dobar manir i način, ali to je izražavanje nekog političkog stava. Nije tako strašno kao paljenje ljudi, ali svako paljenje je vrsta destrukcije", kazao je Božović.

Prema njegovim riječima, to je jedan od načina da se pridobiju politički poeni i "destruktivnim činom poveća broj pristalica".

"To je sporno etički i estetski", rekao je Božović.

On smatra da uvođenje kazni za takva djela nije rješenje.

"Nijesam za propisivanje kazni. Najlakše je kažnjavati, ali to je najgori način. To se čini kada nema drugog rješenja. To je znak represije i slabosti onoga ko poseže za tim. Ne bih bio sklon krajnjim mjerama, ali ne bih ni pridavao velikog značaja tome”, kazao je Božović.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније