Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

08. 04. 2019. 18:02 >> 18:05

ZAKUP OKO CRNOG JEZERA

Demokrate: Nezakonit ugovor sa kompanijom "Explorer"

Demokratska Crne Gore saopštila je da je vlasnik kompanije "Explorer" Luka Bulatović dao finansijsku donaciju Demokratskoj partiji socijalista (DPS), a u zakup dobio dio nepokretnosti i objekata privremenog karaktera oko Crnog jezera.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je Bulatović dobio jedinstvene lokacije, monopolska prava i javni ugovor.

"Uplatu u kasu DPS-a učinio je 1. septembra 2016. On je tada uplatio 2.000 eura, što je u visini maksimuma koji navodi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ovim Zakonom u čl. 24 stav 5 propisano je: pravna lica, privredna društva i preduzetnici i sa njima povezana pravna i fizička lica koji su na osnovu ugovora sa nadležnim organima, u skladu sa Zakonom, vršili poslove od javnog interesa ili su zaključili ugovor u postupku javnih nabavki, u periodu od dvije godine koji prethodi zaključivanju ugovora, za vrijeme trajanja tog poslovnog odnosa, kao i dvije godine nakon prestanka tog poslovnog odnosa ne mogu davati priloge političkim subjektima. Čl. 13 Zakona o državnoj imovini propisuje da državna imovina u zaštićenim djelovima prirode – nacionalni parkovi, spada u druga dobra od opšteg interesa. Tako da proizlazi da je upravljanje tom imovinom posao od javnog interesa”, saopštio je Koprivica na današnjoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je nezakonit javni ugovor koji zaključen između države i kompanije "Explorer".

"Naime, 14. juna 2018. godine konzorcijum "Explorer" pobijedio je na tenderu za zakup pomenutih dobara. Zatim, 28. juna 2018. godine Vlada je na sjednici donijela zaključak 07-3456 kojim je usvojila Izvještaj o rezultatima sprovedenog tenderskog postupka za davanje u zakup pomenutih dobara. 02. jula 2018. godine započeti su pregovori tenderske komisije sa "Explorerom", a 5. jula 2018. godine su završeni ti pregovori nakon čega je zaključen ugovor o zakupu između države i "Explorera". Ako se ima u vidu da je dao donaciju septembra 2016. godine jasno se vidi da je prekršena zabrana koja glasi na dvije godine”, kazao je Koprivica.

On je zaključio da je firma "Explorer" 2018. godine morala biti odstranjena sa tendera o dodjeli ugovora o zakupu.

"Ugovor o zakupu sa "Explorerom" nije smio biti zaključen po Zakonu. Ovaj ugovor ne smije proizvoditi prava dejstva, jer je plod političke korupcije i kršenja eksplicitnih zakonskih zabrana i kao takav mora se staviti van snage. Vlasnik "Explorera" mora platitit kaznu do 20.000 eura što propisuje čl. 51 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", kazao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније