Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 04. 2019. 06:31   >>  06:31 15

RUMUNSKI MINISTRI

CG za NATO važna kao primjer regionu

Crna Gora, iako nema velike vojne kapacitete, za NATO je veoma važna, jer predstavlja primjer, prije svega regionu, i može ponuditi svoje eksperte zemljama okruženja, kao što je Sjeverna Makedonija, kazao je za Portal RTCG ministar vanjskih poslova Rumunije Teodor Meleškanu. Ministar odbrane te zemlje Gabrijel Leš za Portal Javnog servisa naglasio je da Crna Gora treba da uči na primjeru Rumunije i teži što jačoj koheziji s NATO-om.

„NATO baštini ideju solidarnost. U njemu su velike i male zemlje, ali sve imaju iste garancije za mir i sigurnost. Crna Gora doprinosi, kao i svi, u granicama svojih mogućnosti“, naglasio je Meleškanu, poručivši da snažno podržava dalje širenje tog saveza, te da se nada da će Sjeverna Makedonija postati članica.

Kako je istakao, Alijansa predstavlja političko-vojni savez i u njoj nije samo riječ o bezbjednosti.

„Posvećena je slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i prosperitetu zemalja članica“, objasnio je Meleškanu.

"NATO naš stub sigurnosti"

Kako je kazao, ove godine se poklapaju dva zanimljiva jubileja, 70 godina postojanja Alijanse i 15 godina rumunskog članstva u njoj.

„NATO je najvažniji stub naše sigurnosti. I za ovih 15 godina postali smo nezavisniji, snažniji i, kako su nam potvrdili i partneri, doprinosimo stabilnosti regiona“, rekao je Meleškanu.

Kao posebno važan uspjeh navodi činjenicu da su se sve rumunske parlamentarne stranke složile da ta zemlja izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu, što je obaveza svih zemalja Alijanse, koju moraju ispuniti najkasnije do 2024.

„Podsjetiću vas da smo jedna od zemalja koja najviše doprinosi misiji `Odlučna podrška u Avganistanu, dio smo KFOR-a na Kosovu i `Sea Guardian`-a u Mediteranu“, objasnio je rumunski ministar spoljnih poslova.

"Ruske akcije dokaz da Crno more nije potpuno bezbjedno"

Ipak, kao možda i najvažniju ulogu Rumunije izdvaja njen doprinos bezbjednosti istočnoj granici NATO-a.

„Želim još jače prisustvo Alijanse na Crnom moru. Već sada imamo jedan multinacionalni bataljon stacioniran u Rumuniji, koji čine vojnici SAD, Velike Britanije, Kanade i Poljske. Mi bismo voljeli veće prisustvo i drugih zemalja“, objasnio je Meleškanu, poručivši da je za njegovu zemlju posebno važno da se njeguju dobri transatlantski odnosi u NATO-u, koji, kako smatra, predstavljaju jedan od ključnih elemenata za bezbjednost Rumunije.

Rumunski ministar spoljnih poslova je naglasio da je incident u Kerčkom moreuzu, kada su ruske snage zaplijenile tri ukrajinska broda i zarobile 24 mornara, od kojih su trojicu ranili, tvrdeći da su uplovili u ruske teritorijalne vode, posljednji dokaz da na Crnom moru situacija nije potpuno bezjedna.

"Ako uzmemo u obzir rusku intervenciju u Gruziji 2008. i Ukrajini 2014, kao i pripajanje Krima, očigledno je da imamo problem sa sigurnošću na Crnom moru", kazao je Meleškanu.

"Južno krilo NATO-a stabilno, ne i potpuno bezbjedno"

Njegov kolega iz rumunske vlade, ministar odbrane Gabrijel Leš dijeli to mišljenje, naglasivši da je  smatra da  su problematična sredstva koja Rusija koristi tom regionu, poput propagande, lažnih vijesti (fake news) i masovne vojne vježbe nu blizini istočne granice  NATO-a. 

"Za nas se tokom 15 godina članstva u NATO-u situacija mnogo promijenila. Zato i smatram da je za Crnu Goru, kao malu zemlju bitno da ima snažne veze s Alijansom, da bude u jakoj koheziji s njom", poričio je Leš, kazavši da je "južno" krilo NATO-a stabilno, ali i dalje ne i potpuno bezbjedno.

Filip Rakonjac



Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније