Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

11. 04. 2019. 06:52   >>  06:52 13

JANJIĆ SMATRA

Upitno koliko EU želi da se miješa u CG

Politički analitičar Dušan Janjić ocjenjuje da zahtjev predstavnika pokreta “Odupri se 97000" da što prije odu u Brisel i razgovaraju sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom predstavlja jasnu želju da internacionalizuju svoje zahtjeve.

 

“Pretpostavljam da misle da bi im odlazak u Brisel doveo do ojačavanja njihovih pozicija, u eventualnim razgovorima o uslovima za izbore. Drugo, ako vi djelujete u jednoj državi, koja je legitimno i legalno postala članica NATO-a, morate imati neku vrstu evroatlantske legitimacije", kaže Janjić.

Predstavnici pokreta “Odupri se 97000” prije dva dana su razgovarali sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom i tom prilikom saopštili da će insistirati sastanak sa Hanom, kako bi ga upoznali sa akcijama koje preduzimaju, a koja se tiču “Sporazuma o budućnosti”.

Prema Janjićevim riječima, jasno je da čitav otpor organizatora protesta i opozicije nastao na priči protiv NATO-a.

“Pitanje je koliko Evropska unija u ovom momentu želi previše da se miješa u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori, koja nije ozbiljno destabilizovana”, naglašava Janjić.

Upitan kako komentariše određene zahtjeve nekih partija koje podržavaju proteste da bi trebalo tražiti podršku i u Moskvi, Janjić kaže da stranke koje podržavaju proteste nikad nijesu ni krile dobre odnose sa Rusijom.

“Pitanje je i ko su ti novi glasovi koji se javljaju i da li se oni pojavljuju kao neki samozvani kontrolori u ime Moskve. Možda, jednostavno, žele da zauzmu taj proruski prostor, ali ne vidim da je to neki ozbiljni događaj”, kaže Janjić.

Komentarišući to što u subotu neće biti protesta u Podgorici, kao i to što organizatori protesta žele da raznim najavljenim i nenajavljenim akcijama, na novi način izvrše pritisak na vlast, Janjić kaže da svaki protest ima svoju dinamiku, te da nema recepata.

“Ako su imali u obzir ono što se može desiti u Beogradu, mislim da ta procjena nije neracionalna i da govori o tome da ti ljudi pokušavaju da kontrolišu situaciju i izbjegnu eventualne rizike od radikalizacije”, ističe Janjić.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da organizatori protesta i opozicija shvate da je potrebna duga i borba sredstvima, koja neće dijeliti javnost i koja će sve veći dio javnosti pridobijati za njih.

“To bi bila dobra odluka. Sada ćemo vidjeti koja su to sredstva kojima oni zaista žele da nastave borbu za svoje ideje”, zaključuje Janjić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније