Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

13. 04. 2019. 08:19   >>  08:43 28

ČANAK PORUČIO

Đukanović umije da povuče hrabre poteze

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kaže za Vikend novine, da je lider DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović političar koji ima kapacitet da značajno, možda i odlučujuće, doprinese dijalogu na Zapadnom Balkanu.

“Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je, apsolutno, čovjek od najvišeg mogućeg političkog poznavanja situacije u regionu. Sa druge strane, on je čovjek koji je donošenjem odluka, kada je od toga zavisilo dosta toga, uključujući i njegov život, pokazao da umije da povuče hrabar potez kada je to trebalo”, rekao je Čanak.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine smatra da se naš region nalazi u veoma lošoj situaciji i da ga je Evropa zapostavila, našta su i on i Đukanović u više navrata ukazivali.

“Potpuno sam uvjeren da je politika koju vaš predsjednik vodi već više decenija, politika, koja, ukoliko bi se dosljedno primjenjivala u regionu, Balkan pretvorila u nešto sasvim drugo, stabilno i demokratsko društvo, a ne vječito bure baruta”, kazao je Čanak.

Lider regiona 29. aprila u Berlinu

U Berlinu će 29. aprila, biti održan sastanak lidera regiona, na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Merkel i Makron uputili su zajednički poziv predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, za učešće na ovom sastanku, kojem će prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Prema najavi biće razmotrena aktuelna i situacija u regionu, u svijetlu dogovora Sjeverne Makedonije i Grčke oko imena.

Poziv je upućen i predsjedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, Federiki Mogerini, kao i visokim predstavnicima Slovenije i Hrvatske.
Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić kazala je za Vikend novine da će sastanku u Berlinu prisustvovati i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

“Mogerini će prisustvovati sastanku koji će 29. aprila 2019. godine u Berlinu organizovati kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emanuel Makron sa visokim predstavnicima Zapadnog Balkana, a sa ciljem promovisanja stabilnosti i prosperiteta širom kontinenta. Ovaj sastanak će pružiti priliku za rješavanje izazova i istaknuti napore za pomirenje, dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju”, navela je Kocijančić.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније